Spanje 2021

Al rondtrekkend naar Malaga, Ronda en cordoba

Op de laatste zondag van september rijden we om 12.00 uur aan. Ons 1e doel om te gaan bezoeken is Nantes. Dat ligt in het westen van Frankrijk. Dit is echter 900 km, dus dat is te ver voor vandaag. Onderweg hebben we overwegend mooi weer. Eind van de middag veranderd dat en mogen de ruitenwissers hun best doen. Om 19 uur komen aan we in La Bouille. Dit ligt 25 km. voorbij Rouen. Hier is een mooie P aan de Seine waar je met een camper mag overnachten. La Bouille zelf is een klein toeristisch plaatsje. Helaas is er nu veel gesloten. We vinden toch een restaurantje waar we lekker eten. Hierna vallen we vroeg in bed. 510 km.

                                                                                                                                                                                         

Na een goede nachtrust en ontbijt gaat de reis weer verder. Tegen half 2 stoppen we bij een chauffeurscafé voor de lunch. We bestellen iets te drinken en een broodje. Krijgen we daar een half stokbrood wat flink belegd is. Veel te veel, maar wel lekker. We kunnen er weer tegen. Rond 16.30 uur komen we aan bij camping Nantes. Hier is ook een camperplaats. Deze is echter vol. We checken in en even later zitten we op een fijn plekje in de zon. Het is een grote, nette camping met veel huisjes. Met het ACSI pasje betaal je maar € 21,00 all in. Begin van de avond wandelen we de camping af. In de buurt liggen enkele winkels, waaronder een supermarkt en bakker. We zien ook een gezellig, druk bezocht eetcafé, waar nog een tafel vrij is. Het heet Bistro Berlin 1989. We eten er lekker samen met een speciaal biertje van de tap. De meeste bezoekers zijn een stuk jonger dan wij. Niet raar want Nantes is een internationale studentenstad. Na de maaltijd mogen we een borreltje van de kaart kiezen. Dat wordt een jagermeister en een licor 43. Een lekkere afsluiter.  408 km.                                                                                                                   

La Bouille                    Nantes

's Morgens wandel ik naar de bakker om verse croissants te halen. Na het ontbijt lopen we naar de tramhalte. Deze ligt vlak bij de ingang van de camping. In 10 minuten zijn we in het centrum van Nantes. We gaan eerst naar Les Machines de L'île op Parc des Chantiers. Dit is een cultureel, toeristisch en artistiek project. Op een terrein dat vroeger tot de scheepswerven van de stad behoorde, worden mechanische objecten van de performancegroep 'La Machine' vervaardigd en getoond. Wij houden van kunst, cultuur en theater. De Reuzen van Royal de Luxe hebben we vorig jaar in Leeuwarden bewonderd. Daarom zijn we hier. Er loopt een paar keer per dag, een gigantische olifant rond. Zo mooi!! We genieten. Je kunt ook kaartjes kopen om met de olifant mee te rijden. Dat doen wij niet. Vanaf de grond kun je het beter bewonderen. Verder lopen we rond in de hal/museum met alle andere handgemaakte, bewegende dieren. Hier wordt de hele dag uitleg en rondleidingen gegeven. En dan is er nog de Carrousel. Ook hierin één en al mechanisch bewegende dieren. Terwijl een schoolklas een rondleiding krijgt in het Frans geeft een enthousiaste werknemer/ vrijwilliger ons een privé rondleiding in het Engels. We voelen ons vereerd. Na enkele uren hebben we het toch wel gezien en lopen naar het centrum van de stad. Ook hier is veel te zien. We slenteren langs kerken, een kasteel, beelden en over pleinen. Tegen 20.00 uur gaan we op zoek naar een restaurant in de gezellige straatjes. Het is niet moeilijk om iets te vinden. Na een lekker diner nemen we de tram terug naar de camping. Eenmaal lekker in bed begint het flink te regenen. Dat hebben we er vandaag goed vanaf gebracht.

We ontbijten in de bus. Buiten is het nat en fris. Hierna ruimen we alles op. Tegen 12.30 uur vertrekken we voor de rest van onze reis. Op naar Spanje. Dit jaar rijden we tolwegen, want we willen nu toch wel wat meer opschieten. We gaan via Bordeaux en de Pyreneeën, alwaar we Spanje inrijden. Om 20.00 uur komen we aan in Jaca. We zijn hier al vaker geweest. Een mooie plek, om tijdens de doorreis, te overnachten. Gelukkig is er nog een plekje vrij op de gratis CP. Eenmaal gesetteld wandelen we naar boven naar het centrum. Het is er vrij rustig. Bij de ons bekende tapas bar eten we buiten op het terras. 741 km.                                                                                                                                                                                                              

Nantes                       

Na een goede nachtrust loop ik naar boven om in het centrum brood te halen. Om 11.00 uur vervolgen we onze reis met als doel Valencia, maar eerst willen we de stad Teruel bezoeken. Daar hoeven we niet voor om te rijden. Het ligt op de weg naar Valencia. We komen er tegen 14.00 uur aan. We kunnen de bus, vlakbij het centrum, op een gratis P parkeren. Teruel ligt in de regio Aragón. Het is een hele mooie stad met veel Mudéjar bouwerken. Het bezoek is goed voor onze beenspieren, want het is veel klimmen en dalen. We lopen ruim 2 uur rond met natuurlijk wel een pauze op een terras om uit te rusten. Het weer maakt het bezoek nog mooier. Het is 23°C. We hervatten de reis weer. Ruim voor Valencia slaan we boodschappen in, zodat we vanavond kunnen barbecueën. Bij Camping Park El Saler kunnen we inchecken. In El Saler zelf zijn we vaker geweest. Een ideale plek om Valencia te bezoeken, rond te fietsen en voor een strand bezoek. De voorgaande keren stonden we hier op Cp La Marina, maar nu willen we een camping proberen. Bij deze camping krijg je met het ACSI pasje korting. De kosten zijn € 20,00 all in per 24 uur. Als we de bus op z'n plek hebben staan, kijken we een beetje rond op de camping. We worden er niet vrolijk van. Het ziet er allemaal erg oud uit. Ook de campingplekken zijn erg donker door begroeiing. Er kan geen straaltje zon doorheen schijnen. Ook zitten er veel muggen. Ach ja, we zien morgen wel wat te doen. Nu gaat eerst de barbecue aan. Het is inmiddels al donker. Na de barbecue lopen we naar het "centrum". De CP waar we andere jaren stonden, is er niet meer. Het is één groot leeg terrein. Het Park wat er naast ligt, met veel houten huisjes, heeft een groot spandoek hangen met "Campers € 15,00". Misschien morgen even kijken hoe het er daar uit ziet.476 km.

Na een goede nachtrust nemen we eerst een douche. We komen er schoon en fris onder uit, maar de deuren konden niet dicht en op slot. Het is echt oude meuk. Ik ga brood in het centrum halen. Op de terug weg neem ik een kijkje bij het park met spandoek. De vriendelijke eigenaar/beheerder wijst me waar de campers staan. Het ziet er goed, schoon en open uit. Ook de douche en toilet zien er netjes uit. Tijdens ontbijt overleggen we even, maar het is niet moeilijk....hier willen we weg. Ik reken de camping af. We laden alles los in de bus en rijden 500 meter verder naar Bungalowpark Albufera. Even later zitten we in de zon te genieten. De middag brengen we door aan zee.

Teruel                        Valencia                                               

Vandaag gaan we Valencia onveilig maken. We fietsen naar het Science park. Mijn nieuwe e-bike kan daar veilig en bewaakt in de parkeergarage. We wandelen rond de helderblauwe vijvers en bekijken de kunst die daar in staat. Elke keer als we hier komen, staan er weer andere kunstwerken in. Ik moet eerlijk zeggen dat ze dit jaar niet zo bijzonder zijn, maar dat zal een kwestie van smaak zijn. We gaan even in de zon van een drankje genieten en om lekker mensen te kijken. Daarna fietsen we via het Turia park naar de wijk El Carmen. Daar zetten we de fietsen bij één van de twee mooie, oude stadspoorten. Deze heet Torres de Quart. We zien een heel groot verbrand beeld staan met bewaking er bij. Vreemd. Wat is dit? Ik ga het vragen. Dit is voor een film, genaamd La Citadella, die ze nu aan het opnemen zijn. Het beeld slaat op het grootste straatfestival van Spanje, genaamd Las Fallas. Met dit feest wordt de komst van het voorjaar gevierd. In maart barst de stad uit zijn voegen van gezelligheid. Je kunt het vergelijken met onze koningsdag, alleen duurt dit 3 weken. Misschien dit toch maar eens op onze bucketlist zetten... Later op de dag zijn we getuigen van en zien we cameraploegen hard aan het werk. Straten worden er voor afgesloten. Leuk om te zien. Maar eerst gaan we de Wijk El Carmen in om een street-art wandeling te maken. We komen op plekken waar we anders nooit zouden komen. Het is leuk om te doen, maar de straatkunst valt ons wel een beetje tegen. Tegen 19.00 uur vallen we moe maar voldaan op een terrasje neer. We genieten van het Spaanse leven met heerlijke tapas. Na het eten fietsen we terug naar de Cp.

Vandaag maken we er een stranddag van. We gaan een paar keer in de zee om af te koelen. Weer terug op de Cp komt er bewolking opzetten. Wat later moeten we schuilen in de bus. Nog later gaan we gewapend met paraplu en regenjassen naar het centrum van El Saler. We eten bij Restaurant Juliana. Voor ons is dit nieuw. We eten er lekker en apart. Een goed restaurant, maar je moet niet gehaast zijn. Voor ons geen probleem. Wij hebben Vakantie!! Na het eten regent het nog steeds. Hopelijk morgen weer zon.

Gandia                        Denia                      

Ja hoor, de zon laat zich weer zien. Na het ontbijt ruimen we alles op, want we gaan weer verder. Eerst maken we nog gebruik van het service punt. Na het afrekenen van onze overnachtingen rijden we naar een groot winkelcentrum om boodschappen te doen. Daar aangekomen hangen er overal hoogte bordjes. Na een paar rondjes vinden we een parkeerplekje op 5 minuten lopen van de supermarkt. Daar slaan we flink in. Meteen ook maar even tanken. Gisteren is Louis zijn fietsstandaard afgebroken. Er is hier ook een Decathlon. Waar niet? Dus ook dat wordt gekocht. Nou, nu kunnen we er echt weer even tegen, dus off we go. We rijden de kustroute en een stukje snelweg naar Gandia. Je hebt Gandia stad en Gandia strand. Dit ligt 2 km. uit elkaar. Wij willen de stad gaan bekijken. Als we er rondlopen zie we dat ze iets te vieren hebben. Er hangt veel versiering en we horen muziek. Het blijkt dat de harmonie 150 jaar bestaat. Aan het programma te zien, wat op een groot bord staat, vieren ze het groots. Een week lang is er van alles te doen, waaronder kermis en optredens. Op een groot plein, wat vol staat met tafels, stoelen en foodcars, eten we onze lunch terwijl we naar een bandje luisteren. Er zijn niet veel mensen. Misschien is het nog te vroeg. Dan doorlopen we het centrum. Het ziet er mooi uit met enkele historische gebouwen, waaronder het gemeentehuis, verschillende beelden/kunst en mooie muurschilderingen. Moe van het lopen gaan we terug naar de bus en rijden in 10 minuten naar Daimus. Hier is Dunes Area Camper waar ik goede dingen over heb gelezen. We zullen eens gaan kijken of dat klopt. Ik ben een beetje voorbarig, want ik moet blij zijn dat er nog 1 plekje vrij is. Meteen bij de ingang. Daar hebben we geen moeite mee. Het is een mooie ruime plaats. We kleden ons snel om en gaan er meteen vandoor. In 7 minuten lopen we naar het strand om de laatste zonnestralen van deze dag mee te pikken. De zee gaat flink te keer, dus daar wagen we ons niet aan. 's Avonds eten we gezellig van de barbecue. 76 km.                                                                                        

21°C. Strak blauwe lucht. Wat een start van de dag! Ik ga brood halen bij een winkel op 10 minuten loop afstand. Na het ontbijt ruimen we alles op en rekenen af bij de vriendelijke beheerder. De recensies kloppen. Het is een goede, schone CP. Alles is aanwezig. Een plek om te onthouden. We rijden aan, via een binnendoor route, naar het stadje Dénia. We parkeren vrij op een grote open vlake waar meerdere campers staan. We gaan eerst te voet de omgeving verkennen. We lopen langs het strand over de boulevard naar de toeristische haven. We zien het Moorse kasteel met zijn vestingmuren, wat hoger op liggen. We wandelen door kleine straatjes en pleintjes met veel restaurants en bars. Het is er druk en het ziet er gezellig uit. We vallen ergens neer en proosten op dit mooie plekje. Wat later gaan we naar het grote brede strand. De wind staat een beetje verkeerd, want er drijft veel wier richting strand. Toch ga ik even in de zee. Dat had ik beter niet kunnen doen, want waarschijnlijk zag een kwal mij eerder dan ik hem. Met een tintelende en wat opgezette arm, zit ik even later op het strand. 's Avonds gaan we terug naar de smalle straatjes. Het is een drukte van belang. Het lukt ons toch om een tafeltje te bemachtigen. De jongen die ons bedient is een Spanjaard met een Nederlandse vader. Hij vindt het leuk om Nederlands met ons te spreken. Hij kan het best goed. Wat later lopen we richting kasteel. Hier moeten veel restaurantjes zitten. Dat valt ons tegen, zeker qua gezelligheid ten opzichten van waar we net vandaan komen. 40 km.

    Almeria                       Malaga

Vlakbij onze overnachtingsplek is een supermarkt waar ik brood voor het ontbijt ga halen. Vandaag gaan we weer een stuk verder. Ons doel is CP Camper El Pinet in La Marina. Deze is vrij nieuw en heeft goede recensies. We gaan het mee maken. Het is fantastisch weer, daarom gaan we bij de supermarkt eten om te barbecueën halen. We rijden een soort route National, waarbij we Calpe, Benidorm en Alicante passeren. Daarna rijden we door het beschermd natuur gebied Salinas en Santa Pola met de zoutmijnen. Er staan veel flamingo's in het water. Op de mooie, grote nette Cp, zoeken we een plekje uit. We moeten wel lachen, want elke plek heeft op de gravel een kunst grasmat. Nog nooit gezien, maar wel nuttig. Minder vuil in de bus, maar dat heb je met de gravel eigenlijk al. Ook rijden mensen hier rond met een scootmobiel. Deze staat bij de receptie en kun je gebruiken om makkelijk de toilet naar het lospunt te vervoeren. Later zien we dit op meer camperplaatsen. In de middag wandelen we naar de zee. Dat is toch een behoorlijk stuk lopen met een pittige klim. 's Avonds steken we de barbecue aan. 127 km.                                        

We staan met bewolkt weer op, maar de temperatuur is prima. Ondanks dat de CP van ons een 10 krijgt, besluiten we toch om verder te gaan en wel naar Almería.  We maken bij het servicepunt  alles weer schoon en rekenen de € 12,00 voor de overnachting af. We volgen eerst een B-weg die dwars door een gebied met palmbomen gaat. Daarna door een natuurgebied. Verder rijden we tolvrije snelwegen. Dat is geen spannend gebied. Het is dor en vlak met op de achtergrond kale bergen. De zon laat zich steeds meer zien. Hoe dichter we bij Almería komen, hoe meer witte plastic kassen we op de vlaktes zien. Wat een lelijke dingen, maar wat er in groeit eten we met z'n allen wát graag. Om 15.00 uur komen we op de ons bekende P in Almería aan. Er staan al 5 campers. We relaxen eerst en wandelen dan via een omweg naar het strand. Hier genieten we een paar uur. 's Avonds hebben we een probleempje in de bus. Het licht springt ineens uit. We zien dat de boordaccu leeg is. Er is een zekering gesprongen. Dit is zo verholpen. Nadat we de zekering vervangen hebben laten we de motor een poosje stationair draaien. De volgende ochtend nog eens. 's Avonds gaan we op de fiets naar het centrum om een hapje te eten. 278 km.

Almeria                       Malaga

We blijven nog 2 dagen op deze plek en genieten van het strand en van de stad. Maar nu wordt het toch weer tijd dat we verder gaan om bij een service punt alles schoon te maken. De dag begint bewolkt. Vooral boven de bergen hangen donkere wolken. We rijden aan richting Málaga via een snelweg tussen bergen en zee met verschillende tunnels. Het uitzicht wordt steeds mooier, doordat er steeds minder witte kassen te zien zijn. De wolken verdwijnen net zo snel als de kassen. Na Nerja zien we ineens een bord langs de weg met Torrox. Dit ken ik van andere camperaars op internet. Daar aan de kust (Torrox-Costa) zit CP Camper Area Milucar. We nemen de afslag. Bij de CP aangekomen blijken we veel geluk te hebben. Er is toevallig een plek vrij voor 1 nacht door een afmelding. Meestal is hier alles al gereserveerd en moet je minimaal 2 nachten blijven. De receptie ligt lager dan de Cp. We nemen de oprit naar boven en zetten de bus op zijn plek. De campers die vooraan staan kijken mooi ver weg over de zee. Maar waar wij staan is het ook prima. Het ziet er allemaal netjes en schoon uit. We relaxen bij de bus. Zelfs de luifel gaat omlaag, zo warm als het is. Maar ons hoor je niet klagen. Later steken we de straat over naar het strand en de zee. 163 km.                                                                                                            

's Morgens haal ik het door ons bestelde brood bij de receptie op. lekker makkelijk. Terwijl we buiten ontbijten komen er 2 witte konijntjes aangehuppeld. Huisdieren van de CP? Ze eten uit mijn hand. Schattig. Na het ontbijt maken we gebruik van het service punt en daar gaan we weer....... op naar de volgende verassing. Meteen als we weg rijden zien we een P waar verschillende campers staan en iets verder om de hoek is er nog een CP. Met deze keuze is het een plek voor ons om te onthouden. We rijden door het eerstvolgende dorpje. Dit is eventueel goed te voet of met de fiets te doen. We vervolgen de kustroute met veel drempels en rotondes van dorp na dorp. Op ongeveer 15 km. voor Málaga staat er politie die iedereen naar de snelweg stuurt. Dit omdat er verder op een wielertour is. We schieten de snelweg op en komen al snel bij de afslag voor CP Málaga Beach. Er staat al een camper voor de slagboom te wachten. Wij zijn nummer 2 en de 3e komt er al snel bij staan. De man voor ons heeft geluk. Wij hebben net pech. De Cp is vol. Je wilt het niet geloven.... er kunnen hier 100 campers staan. Afijn, niks aan te doen. We googelen even. Iets verder op is een plek waar campers vrij kunnen staan. Daar rijden we naar toe. Het ziet er goed uit. Het is een beetje een verborgen P onder de bomen. Er staan ongeveer 10 campers. We zijn aan het kijken hoe we gaan staan, als de Engelsman, die als 3e bij de vorige Cp. stond, plaats voor ons maakt. Hij schuift een stukje op. Nu hebben we een mooie plek met uitzicht op zee. Aardige man. Wat later gaan we op pad. We wandelen over de boulevard. Het is heel druk. Niet raar, want de meeste Spanjaarden hebben een lang weekend. Dinsdag is het 12 oktober, de nationale feestdag. We lopen langs de volle restaurants. Aan de overkant op het strand wordt de vis in bootjes gebarbecued. Een leuk gezicht. Zien eten doet eten, dus wij vallen ook op een terras neer. We eten een lekkere lunch. Later liggen we nog een paar uurtjes op het strand. 's Avonds lopen we nogmaals over de boulevard, maar nu een heel stuk verder. Het loopt helemaal door naar Málaga, maar dat is net wat te ver. We gaan voor een bepaald restaurant wat we op Tripadvisor hebben gezien. Als we voor het terras staan valt het erg tegen. Het lijkt meer een snackbar. Bij de buren ziet het er beter en gezelliger uit. We maken goede keuze door daar te eten. Het smaakt heerlijk. 50 km.

Malaga                        Malaga

Met stralend weer springen we op de fiets naar Málaga. Dit is ongeveer 8 km. We volgen de boulevard en komen uit bij de haven. Met een fietstour op ons mobiel gaan we de stad bekijken. We starten via de mooie moderne boulevard Muelle uno, waar het museum centre Pompidou gevestigd is. Het is een blikvanger. In het centro storico is het druk + voetgangers gebied. Daarom gaan we met de fiets aan de hand verder. Met zicht op het Alcazaba en Teatro Romano genieten we van een drankje met een tapas. Wat later vervolgen we onze weg. In het park Paseo del parque mogen we weer fietsen. We gaan door naar de artiestenwijk Soho. Daar maken we veel foto's, want er is veel mooie streetart te zien. Dan gaan we door naar de wijk Lagunillas. Het ligt achter het gezellige Plaza de la Merced. Hier staat het geboortehuis van Picasso. Verderop via kleine straatjes komen we bij Calle Lagunillas. We zien direct weer allemaal bijzondere muurschilderingen. We fietsen door de smalle straten om het allemaal te bewonderen. Eind van de middag hebben we genoeg gezien van de stad en fietsen we terug naar de boulevard richting onze P. We vallen op een terras neer met uitzicht op zee. Even later zien we zon heel mooi onder gaan.

We hebben het naar onze zin op deze plek, dus we blijven nog een dag. Het is ook niet slim om nu te verkassen. Doordat het vandaag de feestdag is, zal het overal heel druk zijn. We gaan een eind fietsen. De tegenover gestelde richting als gisteren. Het is leuk fietsen langs de zee. Het eerste stuk is bestraat voet/fietspad. Er zijn stukken dat de fietsen over verhard strand moeten. Dat is goed te doen. We gaan ook door enkele tunnels. We komen bij een mooi uitzichtpunt uit. Het is druk met dagjes mensen. Na ruim een uur keren we om en fietsen dezelfde route terug. Bij een strandtent pakken we een drankje. Hier krijgen we een tapas bij. Een hard gekookt ei met mayonaise en dippers. Wij vinden dit meer Nederlands dan Spaans. Maakt niet uit. Het smaakt goed. Rest van de dag en avond relaxen we op het strand en aan de boulevard.

Ronda                         Ronda

De parkeerplaats loopt leeg. Iedereen trekt weer verder. We kletsen even met Nederlanders, die met hun camper, vlakbij ons staan. We wisselen gegevens uit. En dan vertrekken wij ook. Op naar Ronda. We rijden door de binnenlanden met heuvels en bergen. Verderop komen we langs veel wijngaarden en velden met olijfbomen. Na 1,5 uur zijn bij Camping El Sur. Ik meld me bij de receptie en vraag of er plek is op de CP. Deze ligt naast de camping. Maar de dame die me helpt doet net of deze er niet is en zegt dat er mooie vrije plekken op de camping zijn. Bij recensies op internet heb ik gelezen dat ze dit proberen, dus ik zei dat we liever met de camper op de CP. gaan staan. Afijn, even later zoeken we daar een plekje onder een olijfboom uit. Er zijn 20 plaatsen, waarvan er 1 bezet is. Lekker rustig dus. De CP. is schoon en netjes met wc's en douches. We relaxen eerst bij de bus. Wat later fietsen we naar Ronda. Dit is 2,5 km. Voor mij met de ebike is het een makkie, maar voor Louis op z'n mountainbike is het pittig. De weg heeft een paar keer een pittige klim, maar Ronda is het zwoegen zeker waard. Erg mooi. Wel heel toeristisch. Als eerste bekijken we de diepe kloof en de oude brug. We lopen naar het uitzichtpunt. Geweldig, zo mooi. Hierna wandelen we via het park en komen uit bij de spierwitte arena. Dit kunnen we alleen van de buitenkant bekijken. Verder dwalen we door de kronkelige, smalle straatjes met witgekalkte huizen, door de Joodse wijk en over de gezellige pleintjes. Nadat we echt alles hebben gezien gaan we naar beneden. Daar op het plein bij de oude stadsmuren eten we een maaltijd. Na een pittige tocht terug naar de Cp puffen we uit bij de bus. Er zijn 2 campers bij gekomen.126 km.

                                                                                                                                                                                                                                                  Córdoba                       Córdoba

Na een fijne douche Haal ik het brood voor het ontbijt bij de receptie. We eten lekker in het zonnetje. Hierna ruimen we alles op en gaan bij het service punt zorgen dat we alles weer fris en fruitig hebben. En dan kunnen we weer verder. We rijden een route van ruim 2 uur, over voornamelijk snelweg, tussen een mooi berglandschap en olijfboomgaarden. Het is nu ook de tijd dat de olijven eraf gehaald worden. We zien ze hard aan het werk met netten, ladders en tractoren. Onderweg stoppen we om te tanken en om boodschappen te doen. Tegen 15.30 uur parkeren we de bus op een gratis P bij de dierentuin in Córdoba. Er staan hier al 10 campers. Vanaf hier lopen we in 20 minuten naar het centrum. Het eerste wat we gaan bezoeken en waar we tickets voor kopen (€10,00 pp) is de Mezquita. Hiervoor staan we wel even in de rij. In de Mezquita kijken we een poos rond. Het is heel bijzonder en mooi. Verder bezoeken we het Alcazar (€4,50), de Joodse wijk, de Romeinse brug, Torre de la Calahorra, Puerta del Puente en het plaza de la Corredera. Op dit plein genieten we in de zon van een drankje en van een straatmuzikant die echt goed klinkt. Wat een geweldig mooie stad. Na alle bezichtigen eten we bij een restaurant aan een pleintje. Onze voeten zijn blij dat ze rust krijgen. Het eten is lekker en apart, maar veel te veel. Het voorgerecht was voor mij eigenlijk al voldoende. De bediening brengt Louis zijn voor en hoofdgerecht tegelijkertijd en ik krijg niks. Ze hebben het zelf niet in de gaten, pas als we het zeggen komen ze in actie en met de nodige verontschuldigingen brengen ze het in orde. Na de koffie wandelen we terug naar de bus en vallen moe en voldaan in bed. 168 km.                                                    

Na een goede nachtrust en ontbijt rijden we terug naar de kust. De snelweg is niet om over naar huis te schrijven. Hobbel de hobbel. We gaan weer naar de P bij Malaga. Deze is ons goed bevallen. We gaan hier 1 nacht staan en dan moeten we langzaam aan de terugweg beginnen. Balen, want wat hebben we het toch fijn. Als we aankomen op de P staat het al redelijk vol. De plaatsen met uitzicht op zee zijn bezet, dus we gaan een plekje meer naar achteren staan. Na de lunch gaan we naar het strand. Verschillende keren in zee om af te koelen. Het is 29°C. Maar je hoort ons niet klagen. Wat later spetteren we onder de stranddouche. 's Avonds maken we nog een wandeling over de boulevard en eten we lekker bij de druk bezochte Terral Burger Drinks. 164 km.

                                                                                                                                                                                                                                                     Cabo de Gata                  Peñíscola

Na het ontbijt starten we de bus. Op naar Cabo de Gata. Ruim 2 uur rijden volgen we de snelweg 340. We komen weer langs de plastic kassen en Almería. Iets verder op verlaten we de snelweg en rijden naar de gratis P aan het strand en de boulevard. Er staan minimaal 20 campers. We lopen eerst een ronde over het strand naar Torre Garcia, dan via de boulevard door enkele staartjes van het dorp. Nog enkele uurtjes genieten van de zon op het strand. 226 km.                                                                                                                                                             

Om half 11 rijden we eerst door de natuurgebieden van Cabo di Gata. Daarna stuurt Garmin ons via sluiproutes tussen de plastic kassen door. Even later duiken we de snelweg op. Het wegdek is echt slecht. We passeren Murcia, Elché en Alicante. Hierna nemen we de afslag San Juan/El Campello. Een bekende plaats voor ons, maar er is een nieuwe Cp. en die willen we gaan bekijken. Dit is Area Natur Play Muchavista. Het ligt dichtbij Cp. Campello Beach. Het is een grote, nette Cp. met een vriendelijke Franse eigenaar. We settelen ons. Jammer genoeg blijft de bewolking flink hangen. Maar we mogen niet klagen, na 3 weken zon. 's Avonds lopen we naar Pizzeria Zio Pepe waar we op het terras lekker eten. Voor een beetje afbraak wandelen we na het eten een eind over de boulevard. 299 km.                                                                                                                                                                                                                                          

Peñíscola                     Marvejols

Ik loop in 5 minuten naar de bakker voor vers brood. Het is een druk bezochte panadería. Na het ontbijt gaan we op de fiets boodschappen doen. Het winkelcentrum is op 5 minuten afstand. Als de bewolking weg trekt gaan we naar het strand. Dit is 10 minuten lopen. Daarna neem ik een lekkere warme douche. Er staat in de ruimte gezellige muziek op. Dat is leuk douchen. 's Avonds eten we van alles van de barbecue. Het fijne is dat de Cp. warm water heeft op de plek waar je af kunt wassen. Dat heb je op veel plekken niet. Zeker met het vet van de barbecue is dit wel fijn.

Na het ontbijt ruimen we alles op. We moeten even wachten op onze beurt bij het service punt en dan kunnen we alles schoon maken. We rekenen de nacht af bij de Fransman en geven een compliment met de mooie, goede Cp. Klaar om te vertrekken naar Peñíscola. Het is ruim 3 uur via de snelweg AP7. Hier moest je eerst tol betalen, maar dat hoeft nu niet meer. We rijden voorbij Valencia, Calpe en Altea. Om 14.30 uur komen we aan bij camping Edén. Deze kennen we van 2 jaar geleden. Bij de receptie vragen ze ons eerst rond te lopen om een plek uit te kiezen. Dit hebben wij zo gedaan. Het is maar voor 1 nacht. Als de bus goed op het z'n plaats staat, lunchen we lekker in het zonnetje. Er staat wel een windje. Deze camping is met ACSI korting maar € 20,00 all in. We gaan nog vlug even naar het strand. Het zal voor dit jaar de laatste keer zijn, want morgen zitten we in Frankrijk. Tenminste dat is de bedoeling. Aan zee heb ik het door de wind zo bekeken. Ik ga op de camping aan het zwembad liggen, daar heb je veel minder last van de wind. Als de zon bijna onder is nemen we een douche en gaan dan naar het historische centrum. Boven in één van de smalle straatjes bij de burcht eten we tappas. 325 km.

We zijn erg vroeg wakker. Zou het de spanning voor de terugreis zijn?? Bij de receptie haal ik een nog warm baguette op. Om half 10 rijden we aan. We schieten de tolvrije snelweg op en passeren Tarragona, Barcelona, Girona en rijden bij La Jonquera Frankrijk in. Ter hoogte van Narbonne gaan we de snelweg af. Even tanken, lunch kopen en benen strekken. Van Narbonne rijden we de brug van Millau over. Hier zien we jammer genoeg niet veel. We zitten hoog in de wolken en het regent. Het mooie weer laten we achter ons. Om 17.30 uur, als we het plaatsje Marvejols inrijden, trekt het weer wat open. Er is een gratis Aire Municipal. Er staan al verschillende andere campers. Even later wandelen we in 10 minuten naar het klein historische centrum. Er zijn 3 stadspoorten, vakwerkhuizen en mooie pleinen te zien. Van de restaurantjes zijn er veel gesloten. Gelukkig vinden we er toch eentje die open is. Een heel klein restaurantje met maar 3 tafels en een geweldige kok. We eten heel lekker. 689 km.                                                                                                                                                                                                    

Mouilins                      Mouilins

Ook nu al vroeg wakker en op. Bij de bakker, op 5 minuten loopafstand, haal ik croissantjes. Die zijn nergens zo lekker als in Frankrijk! Als we om half 10 willen aanrijden en alles even checken blijkt er een lamp aan de voorkant kapot te zijn. We hebben verschillende reserve lampen, maar laten we nou net die lamp niet hebben. We rijden naar een dichtbij gelegen garage en kopen daar de lamp + een reserve. Louis vervangt hem zelf even. Om 10.00 uur kunnen we dan toch goed verlicht aanrijden. Tot Clermont-Ferrand volgen we de snelweg, daarna Route Nationale. Bij  Moulins stoppen we buiten de stad bij een winkelcentrum om de benen te strekken, koffie te drinken en een lunch te kopen. Vanaf de P kijken we naar de mooie oude brug over de Allier. Daar achter laat de Notre-Dame Kathedraal zich statig zien. Het lijkt vanaf hier een interessante stad. Daar ga ik me thuis in verdiepen om het in een ander jaar te gaan bezichtigen. Vlakbij onze bus is een veldje met koeien (geen echte) die mooi beschilderd zijn. In de route die we verder rijden hebben we verschillende omleidingen door wegwerkzaamheden, maar ook flinke heuvels met mooie vergezichten. Om 18.00 uur komen we aan in Troyes. Het is de historische hoofdstad van de Zuid-Champagne streek. Op 1 km. van het centrum is er een grote geasfalteerde, gratis P bij sportvelden en school. Er staan al een paar campers als wij aankomen. We zoeken een rechte plek in de buurt van een lantaarnpaal. Als we eenmaal goed staan begint het flink te regenen. We wachten nog maar even met naar het centrum te gaan. Ondertussen zien we de politie een controle ronde over het terrein doen. Dat is fijn. Een uur later is het droog en lopen we in 20 minuten naar het centrum. Als we daar aankomen hebben we zo iets van wauw....wat mooi. We lopen langs gekleurde vakwerkhuizen, geheimzinnige straatjes, pleinen, beelden, kunst, fonteinen en de Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul. Na het rond slenteren gaan we in de smalle straatjes op zoek naar een restaurantje. Er zitten er veel en met ons zijn er best veel mensen aan het zoeken naar dat ene geweldige restaurant. Bij Le Chat Noir ziet het er gezellig druk uit. Daar gaan we naar binnen. Het is apart ingericht. Het eten smaakt ons goed. 499 km.                                                                   

 Troyes                        Troyes

Wat was het vannacht koud!! 2°C. Ook piepte het alarm van de koelkast een paar keer. Raar, want er moet nog voldoende gas in de gasfles zitten. We zetten hem uit. Thuis zoeken we wel uit wat het probleem is. We kleden ons snel warm aan en vertrekken. Bij een bakker langs de weg kopen we broodjes en koffie. Daarna gaan we kilometers maken. In de middag stoppen we om te tanken en een lunch te kopen. Net voor de Belgische grens stoppen we in een klein dorpje waar een camperservice punt is. Hier lossen we het vuil water en wc. Eenmaal in België zit het ons tegen. We rijden over echt slechte wegen en hebben veel wegomleidingen en files. We hadden verwacht tegen 16.00 uur thuis te zijn, maar dit wordt 18.30 uur. 530 km                                                             

 

Totaal aantal gereden kilometers 5875

                                                                                                                                                                                                         TOP