Spanje 2022

Al rondtrekkend naar Granada en Alhambra

In de derde week van september rijden we op vrijdag aan naar Spanje. Na een hele zonnige zomer hopen we deze met een maand te kunnen verlengen. In Frankrijk staat Toulouse op de planning en in Spanje Vic en Reus. Verder zien we wel. Ook dit jaar willen we geen tolweg, maar Route National rijden. Via Antwerpen en Brussel komen we eind van de middag aan in Pogny. Dit plaatsje ligt in het Franse departement Marne. Hier aan het Canal de la Marne is een P waar 2 campers kunnen staan. We hebben het al snel gevonden, maar helaas, de plekken zijn bezet. Niet met campers, maar met personenauto's. Deze horen bij een boot die aan de kade ligt. Hierop brand volop feestverlichting. Aan het geluid en de feestverlichting te zien, lijkt het er op dat ze hier vanavond een feestje gaan bouwen. Dit gaat het dus niet worden voor ons. Jammer, want de locatie op zich zag er prima uit. We rijden naar een plein om te kijken wat nu te gaan doen. We hebben honger en geen puf meer om veel verder te rijden. In het naast gelegen dorpje Vitry-La-Ville is een parkeerplein vlakbij een restaurant. Daar gaan we kijken. Het ziet er goed en rustig uit. Een prima plek om te gaan eten en te overnachten.                                                                                                                                                                                                                                                   451 km.

Na een goede nachtrust en ontbijt in de bus zijn we klaar om kilometers te gaan maken. We rijden de hele dag over mooie landelijke wegen, hiervan zijn er ook stukken tolvrije snelweg. Dat schiet beter op. Het weer is wisselend. Om 19.00 uur komen we aan in Montpeyroux in het departement Puy-de-Dôme. Dit ligt 20 km. onder Clermont-Ferrand. Het plaatsje staat bekend als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk en laat daar nou toch een Cp zijn. We rijden de heuvel op. Daar boven is de, zo te zien, geliefde Cp. Er zijn nog net 2 plekjes vrij van de 15. Als de bus goed staat, genieten we eerst met een drankje van het mooie uitzicht. Als we even later, in 5 a 10 minuten, naar het centrum lopen, begint het hard te regenen. Jammer, want nu zien we niet veel van het mooie, pittoreske dorpje. In het restaurant van onze keuze kunnen we mooi schuilen. Een prima restaurant met vriendelijke bediening en verrassende gerechten. We sluiten af met een borrel van het huis. Rum met fruit. Lekker!!                                                                                                                                                                                                                                           462 km.

Montpeyroux                  Minotaurus

's Nachts regent het flink. We staan vroeg op. Ik maak eerst een wandeling. Gelukkig is het nu droog. Je bent hier zo in de bossen. Onderweg kom ik een notenboom tegen waarbij veel noten op de grond liggen. Ik heb geen zakje bij me, dus prop mijn zakken vol. Na het ontbijt rijden we aan. Onderweg hebben we regelmatig regen, maar als we om 14.00 uur in Toulouse aan komen schijnt de zon. We rijden naar het terrein waar Halle de La Machines gevestigd is. Daar is het vrij moeilijk om een parkeerplek voor onze bus te vinden. Er is een groot parkeerterrein, maar dat is afgezet i.v.m. aankomende nieuwbouw. Gelukkig vertrekt er net iemand en kunnen wij op dat plekje staan. De Minotaurus is net aan zijn ronde begonnen. Het is een mooi gezicht. We bekijken hoe hij beweegt en naar de rook die uit zijn neusgaten komt. Geweldig. Ook hier is, net zoals in Nantes (zie verslag 2021), een draaimolen en een tentoonstelling. Er worden verschillende dingen geshowd. Van alles op muziekaal terrein. Interessant en leuk. Als we, na een paar uur, het gezien hebben, rijden we naar de andere kant van Toulouse naar camping Le Rupé. Bij het inchecken worden we vriendelijk geholpen door de eigenaar. Met het ASCI pasje kost het € 38,00 all in voor 2 nachten. We zoeken een vlak plekje uit. Het moderne en schone sanitairgebouw ziet er goed uit. 's Avonds lopen we in nog geen 10 minuten naar de Amerikaanse hamburgertent Memphis. Het is er best wel druk. We eten er goed.                                                                                                                                                                                                                                                             394 km.

Toulouse                     Toulouse

Na een luie ochtend gaan we 's middags op de fiets naar het centrum van Toulouse. Je fiets bijna continue langs het kanaal. Het is ongeveer 7 km. We komen aan op een pleintje waar verschillende containerboxen staan. Hierin is een fototentoonstelling. We nemen de tijd om deze te bekijken. Mooi. Hierna fietsen we verder. Er is in Toulouse veel te zien, maar de warmrode huizen springen er wel uit. Toch vernoem ik ook even de oude brug, het stadshuis (capitool) met zijn plein vol met terrasjes en de Basilque Saint-sernin. Kortom er is veel te zien. De zon voelt heerliijk aan op onze huid. Tegen de avond eten we een pizza. Om 21.00 uur fietsen we dezelfde weg langs het kanaal terug. Als we bijna bij de camping zijn, zien we hoog in de lucht een slinger aan lichtjes. Heel vreemd. Nog nooit gezien. Op de camping zoeken we het op en blijken het Starlink-satellieten te zijn.

Na een relaxt ochtend ritueel ruimen we alles op en maken gebruik van het servicepunt. Om 12.00 uur rijden we aan. Op naar Spanje, op naar Vic. Nu pakken we wel tolweg, waarin 2 flinke tunnels zitten. Dit is behoorlijk prijzig. Halverwege de reis stoppen we om te tanken, te lunchen en om boodschappen te doen. Rond 16.00 uur komen we aan op de Cp. van Vic. Deze ligt hoog op een heuvel. Hierdoor heb je een mooi uitzicht. Een en al groene grasvelden om ons heen. De plekken zijn ruim. En dat voor € 5,00. Er staan al 10 andere campers. De zon laat zich zien. Jongere zijn volop aan het sporten. Van dit alles genieten we eerst nog even op onze stoel bij de bus. Later wandelen we in 20 minuten naar het centrum. Het is een oude bisschopsstad met onder andere een groot plein, het plaza Mayor. Hier staan veel mooie gekleurde oude panden. We lopen het hele centrum door en komen daarbij langs de stadswallen en de Romeinse tempel. Vic is echt een hele mooie plaats. Omdat het behoorlijk afkoelt eten we later bij een typisch Spaans restaurantje binnen.                                                                                                                                                                                                                                               271 km.

Vic                          Reus

We staan met stralend weer op. Ik ga eerst bij de bakker brood halen. Dit is ongeveer een kwartiertje lopen. Om 12.00 uur rijden we aan naar Reus. We zijn er al in 2 uurtjes. Op een grote, volle parkeerplaats zijn 4 plekken gereserveerd voor campers. Er is er maar eentje bezet. We parkeren onze bus. Tijdens de lunch zoeken we uit hoe we deze plek online kunnen betalen. Het gaat via een app. en is niet zo moeilijk. We betalen € 5,00. Hierna wandelen we richting centrum. Meteen naast de P stuiten we op het gebouw met muurschildering van de bibliotheek. In 10 minuten lopen zijn we in het centrum. We gaan eerst naar het Gaudi museum. Dit is totaal gewijd aan hem en geeft je een inkijk in zijn leven, zijn inspiratiebron (de natuur) en zijn werk. Het museum heeft de nieuwste audiovisuele technologie, zodat je Gaudí's creaties kunt zien en voelen. Een interactief museum. Het is leuk en interessant. Daarna wandelen we door het centrum. Er is veel modernisme te zien. Deze gebouwen kunnen ons niet echt bekoren. Als we uitrusten op een terrasje besluiten we om hier niet de nacht door te brengen. We hebben een camping met goede recensies in Cambrils in gedachten. Dus terug naar de bus en die kant op. Als we om 19.00 uur bij de camping aankomen krijgen we te horen dat het vol is. Balen! Hebben we totaal niet aan gedacht. Wat nu? We gaan door naar Peñiscola. We nemen de snelweg. Rond 21.00 uur komen we aan bij camping El Eden. We zijn hier al vaker geweest. De receptie is gesloten, maar bij het aangrenzende huis komt een vrouw naar buiten om ons te vertellen dat het ook hier vol is. Weer balen. We rijden de ingang voorbij en kijken om de hoek. Hier staan wel 10 campers. We gaan er bij staan. Morgen zien we wel verder. Niet veel later wandelen we naar het centrum en eten daar een snelle hap. Met een omweg wandelen we weer terug.                                                                                                                                                                                                                                                      300 km.

Reus                         Peniscola

Na een goede nachtrust worden we vroeg wakker van blaffende honden. Ik wandel eerst een rondje om brood te halen voor het ontbijt. Daarna ga ik bij de receptie informeren of er misschien een plekje voor ons vrij komt. Ja, voor 2 nachten is er een plek, daarna misschien op een andere plek. Wat fijn!! Snel de bus halen en settelen. 2 Dagen in de relax modus en daarna zien we wel weer. Het is heerlijk weer, wel met windkracht 4. We wandelen verschillende keren over de boulevard naar het oude centrum. Ook ontdekken we een mooi wandelpad door la Marjal. Dit is een wetland van ondergronds water dat door kleine meren stroomt die bekend staan als Ullals, waarvan de overloop een moerasgebied creëert. Verder zonnen we op het strand en aan het zwembad op de camping. Het bevalt ons wel, dus we plakken er nog een paar dagen extra aan. Wel op een ander plekje, want deze is gereserveerd. Dat wisten we. Is ook geen probleem en de verhuizing is zo gebeurd. Er is één nadeel....het stikt van de vliegen, maar wat we horen schijnt dat nu in heel Spanje te zijn.

Na 5 dagen Camping Eden, zijn we genoeg uitgerust en besluiten om weer verder te trekken. We ruimen alles op, maken van het service terrein gebruik en rekenen het verblijf af. Dit valt door onze ACSI camping card reuze mee. Om half 12 rijden we met bewolkt weer aan, via de snelweg om Valencia heen. Onderweg stoppen we om boodschappen te doen en om te tanken. De diesel is hier een stuk goedkoper als in Nederland. Tegen 15.00 uur komen we in Moraria aan. Dit is een traditioneel vissersdorp met veel witte huizen en een grote jachthaven. Wij vinden het mooi en gezellig. Er zijn veel terrassen etc. Onze bus staat op een grote P. Tijdens onze wandeling door de plaats zien we verschillende campers aan het strand staan, maar daar staat een verbodsbord. Hierom blijven we staan waar we staan. 's Avonds eten we tapas in een gezellig smal straatje.                                                                                                                                     280 km.

's Nachts regent en omweert het,maar als we opstaan is het gelukkig droog. Bij de bakker haal ik een ciabatta. Eind van de ochtend gaan we weer verder. Tot 14.00 uur rijden we over een tolvrije snelweg. Dan stoppen we bij een soort chauffeurscafé voor de lunch en om de benen te strekken. Het bestellen van de lunch is lachen. Als ik aan de man achter de bar vraag of hij Engels spreekt, breekt er bij hem paniek uit. Hij zoekt hulp bij een klant. Afijn, we hebben een goede lunch met drank voor € 7,00. Dit eten we buiten op. Het weer is gelukkig een beetje opgeklaard. Hierna vervolgen we onze weg. Door wegwerkzaamheden hebben we een flinke omleiding, dwars door de bergen. 1254 km. hoog. Er zitten hele mooie stukken bij, maar ook minder mooi, erg droog, dor en kaal landschap. We veranderen onze planning en stoppen om 16.30 uur in Almeria op een P aan zee waar campers mogen staan. Er staan allerlei campers. Van sommige lijkt het alsof ze hier wonen. Zo ook enkele personenwagens die helemaal volgepakt zijn. Ik ga een beetje rond wandelen over de P en naar de zee en zie veel rotzooi. Deze plek voelt niet goed. We rijden door naar de plek die we kennen bij het autorium. Een P waar we al vaak hebben gestaan. Er staan nu echter geen campers. Het terrein er achter wel. Ook goed. Daar zoeken we een plekje uit. Hier voelt het wel goed. Bij Tripadvisor zien we het tapas restaurant Terraza El Kinto. Het is op loopafstand vanaf de plaats waar we staan. We eten daar op het terras bij een klein pleintje. De eigenaar helpt ons vriendelijk. Het zijn niet de standaard tapas. Ze smaken heerlijk. Bij elk biertje krijg je een tapas. Op het eind van de avond rekenen we met fooi € 35,00 af. Wat kunnen ze hier nog aan verdienen??                                                                                                                                                                                                                                                   396 km.

Moraira                      Castell de Ferro

Vlakbij de P waar we staan is een goede supermarkt, waar ik 's morgens verse broodjes haal. Na het ontbijt gaan we weer verder. We rijden deels kustroute, tussen de plastic kassen door. Niet echt oogstrelend en omdat de wegen ook slecht zijn, gaan we even later via de snelweg verder. Bij Castell de Ferro is een camping en een Cp. We gaan eerst bij de Cp. Motorhomes Tropic Area kijken. Het is er best rustig. De vriendelijke eigenaar wijst ons de plekken aan waar we mogen gaan staan. Het wordt de plaats waar we recht over het strand en de baai uitkijken. Naast ons een flinke rotswand. Perfect. Dit is echt een idyllisch plekje. Bij de camping gaan we niet meer kijken. Later wandelen we via het strand en boulevard naar het centrum. Dat is ongeveer 1km. Bij een dorpscafé vallen we op het terras om van een lunch te genieten. Het is behoorlijk warm en benauwd. Even wennen en niet klagen. Na de lunch lopen we terug en gaan op het keienstrand zonnen. Dan slaat het weer om. Het regent en onweert. Onder onze luifel kijken we naar de flitsen over zee. Mooi om te zien. Na een uur is het weer droog. Tegen 21.00 uur lopen we terug naar het centrum. Bij Restaurant Teide eten we op het overdekte terras. Deze plek heeft bij Tripadvisor goede recensies. We snappen dat niet, want het valt ons erg tegen. Je krijgt gewoon een simpele plateservice. De bediening is ook maar lala. Er lopen veel zwerfkatten over het terras, die door de eigenaar gevoerd worden. Ach ja, volgende keer beter.                                                                                                                                                                                                                                                         115 km.

Castell de Ferro            Castell de Ferro

We blijven 4 dagen op deze heerlijke plek. Verschillende keren zien we op de rots naast ons steenbokken lopen. Iedere ochtend komt om 9.30 uur, al claxonerend, de bakker met lekker vers brood. We steken een paar avonden de barbecue aan. Een supermarkt is op 5 minuten loopafstand van de Cp. Het dorp is klein, maar je vind er alles wat je nodig hebt. Op 1 gebouw zijn mooie muurschilderingen te zien. De Cp. kost € 15,00 all in. De douches (€ 1,00) en toiletten worden goed schoon gehouden. We hebben alle dagen mooi weer. Rond de 26°C. In het weekend loopt de camperplaats helemaal vol. Dan is het wat minder relaxt wat ons betreft, maar dat zou op elke overnachtingplaats zijn. Ook al is deze plaats fijn, het begint weer te kriebelen. We willen verder. Voordat we in de ochtend aanrijden maken we eerst van het servicepunt gebruik en gaan nog even boodschappen doen. Dan is het op naar Granada. Louis heeft alles over het Alhambra uitgezocht en geboekt. We hebben online Cp Area Camper Granada in Cájar gevonden. Het ligt 7 km. ten zuiden van Granada. Om 12.30 uur komen we daar aan. Gelukkig is er plek. Alles is aanwezig en het kost € 16,00 all in, maar bij campercontact zie ik dat het nu € 20,00 kost. Inflatie?! Als de bus goed staat, gaan we eerst even van de zon genieten, die zich steeds meer laat zien. Onderweg hiernaar toe hebben we regen gehad. De voorspellingen zijn niet echt geweldig, maar we zullen het zien. 's Middags gaan we naar Granada. De jongen van de receptie heeft de weg uitgelegd en vertelde dat het, qua klimmen en dalen, makkelijk te fietsen is. Nou, hij krijgt geen gelijk van Louis. Voor iemand zonder e-bike is het pittig. Eenmaal in het centrum merken we al snel dat het geen stad is om al fietsend te verkennen. Dit door de hoogte verschillen, de drukte en geen fietspaden. Dus de fietsen bij de kathedraal neer gezet. We verkennen de stad. Er is veel te zien, maar het ligt allemaal ver uit elkaar. Hierdoor zien we maar een klein gedeelte. Om 20.00 uur fietsen we weer terug via een andere weg. Niet slim van ons, want op deze weg voelde we ons niet erg veilig. Er werd erg hard gereden. Gelukkig komen we uiteindelijk toch ongedeerd op de Cp. aan. 's Avonds eten we bij een Italiaans restaurant in Cájar.                                  84 km.

Granada                      La Alhambra

Om 9.30 uur hebben we de bakker aan huis. Wat een luxe toch. Het weer is bewolkt en koeler, maar toch in de ochtend al 22°C. Prima weer om het Alhambra te gaan bezoeken. De taxi komt ons ophalen. Om 13.30 uur lopen we het terrein op. Tot 18.00 uur lopen, we met onze mond open, rond. Van verbazing, hé. Wat mooi en indrukwekkend allemaal. Het ene paleis na het andere paleis, de ene torre na de andere torre, het ene klimmetje na het andere klimmetje. Van Mohammed 1 tot Karel V. Tussendoor hebben we even regen. In de verte onweert het. Als we alles gezien hebben, nemen we, bij de bar om de hoek, een drankje. Dit kan nog net, want hij staat al op punt van sluiten. De Taxi voor de terugweg hebben we zo te pakken. Bij onze bus nog even lekker in het zonnetje met de vermoeide voeten omhoog. Wat later gaan we eten bij Taberna Los Hermanos. Het is een echt buurtcafé. Bij het eerste drankje krijgen we een flinke tapas, daarna eten we alle 2 een lekker hoofdgerecht. Terug bij de bus duiken we al snel moe in bed.

Vandaag is het Día de la Hispanidad. De feestdag waarbij de nationale geschiedenis van Spanje centraal staat. We hebben geluk, want de bakker komt gewoon langs. Na het ontbijt ruimen we alles op. Na gebruik van het servicepunt rijden we naar het plaatsje Momachil. Na een flinke klim, zijn we er binnen 10 minuten. Wat voorbij het plaatsje is het beginpunt van de Cahoros. Een wandelroute van 8 km. met 4 hangbruggen en 2 kleine watervallen. Deze willen we graag gaan lopen, maar er valt geen parkeerplaats te vinden. Alles staat stampend vol. We kunnen onze bus echt nergens veilig weg zetten, dus helaas gaat het over. Jammer. We hebben er niet bij stil gestaan dat vandaag iedereen vrij is door de feestdag. We laten ons plan varen en rijden naar La Herradura, wat hoefijzer betekent.  In de buurt van het strand ligt Area Camper La Herradura. Een redelijk grote, nieuwe Cp. We worden vriendelijk ontvangen. We zetten de bus op een mooi zonnig plekje. Na de lunch gaan we het plaatsje verkennen. Deze rustige en ongerepte stad is beroemd om haar prachtige baai. Natuurlijk gevormd in de vorm van een hoefijzer, wordt de baai van La Herradura beschouwd als één van de mooiste stranden van Spanje. Daar gaan we al snel van genieten. Het is 31°C. Heerlijk met een boek even lekker bakken. De zee gaan we niet echt in. De wind is aflandig. Hierdoor zitten er kwallen. Na het strand en een douche, hangen we een poos bij de bus met een tapas plankje. Later wandelen we over de boulevard. Bij een pleintje wat enkele straten van de zee af ligt, zien we een gezellig en druk terras. We drinken een paar biertjes en krijgen er lekkere tapas bij. Wat een heerlijk leven is dit toch.                                            99 km.

La Alhambra                  La Herradura

We blijven enkele dagen op deze plek. Prima vertoeven hier. Alles bij de hand, zoals de bakker, groenteboer en supermarkt. Eigenlijk wilden we aan de terugweg beginnen, maar stellen het nog even uit. Op het terrein naast de Cp, een boomgaard, loopt de hele dag een hondje rond. Zodra hij je hoort, komt hij met z'n pootjes op het muurtje staan om je met een zielig kopje aan te kijken. Erg aandoenlijk. Na 3 dagen moeten we toch echt gaan. Na het ontbijt hebben we weer het ritueel van opruimen, servicepunt en afrekenen. De eigenaar/beheerder zwaait ons uit. Via de snelweg rijden we in 1,5 uur naar Almería. Op de P is een grote markt gaande. Daarom zetten we de bus een stuk verder op neer. Er is is veel P ruimte hier. Op de markt kopen we een bakje churros. Daarna op naar het strand. Als we tegen 18.30 uur terug komen is onze bus helemaal ingebouwd door personenwagens, tafels, stoeltjes en barbecues. Eén en al gezelligheid. Er is een jeugd buurt toernooi gaande. Gelukkig maakt men meteen ruimte, zodat wij weg kunnen. We parkeren de bus op hetzelfde terrein als 2 weken geleden. 's Avonds wandelen we over de gezellig drukke boulevard.                                                                                                                                                                                                                                 143,5 km.

Het is zondag. Ik ga bij pannaderia Al Hambro, op 5 minuten lopen, brood halen. Na het ontbijt rijden we aan naar El Campello. 3 Uur later komen we aan bij Area Natur Playa Muchavista. Het is er druk, maar gelukkig is er nog een plekje vrij. €17,00 incl. stroom. We lunchen bij de bus en genieten van het warme weer. 's Avonds wandelen we naar San Juan. De boulevard hier, is tegen over de boulevard in Almería, totaal uitgestorven. Terug bij de Cp krijgen we de poort met de code niet open. 2 Mannen, die ook op de Cp staan, komen ons meteen helpen. Althans, dat proberen ze, maar ook hen lukt het niet om de poort te openen. Ze bellen de eigenaresse. Die komt vanaf thuis met een jonge knul. Hij klimt over de poort en regelt op kantoor dat de stroom er weer op komt. Probleem verholpen. Gelukkig maar.                                                                                                                                                                                                      311 km.

Met het opstaan is het bewolkt, maar de temperatuur is heerlijk. Onze planning is om vandaag richting Barcelona te rijden. Dat is ongeveer 400 km. Maar eerst, na vertrek van de Cp, slaan we boodschappen in en gaan tanken. We rijden snelweg. Hier moet op een gegeven moment al het verkeer er af, omdat verderop een flink ongeluk is gebeurd. De omleiding kost ons veel tijd, voornamelijk doordat er veel vrachtverkeer op de weg zit. Deze zijn bijna niet in te halen op de 2 baanse weg. Tegen 18.30 uur komen we dan eindelijk aan in Roda de Berà bij Cp Area 340. Het is een grote Cp, verdeeld over 3 verschillende terreinen. Hierdoor lijkt het niet groot. Wij krijgen een plek vlakbij de receptie en het toilet gebouw. Laatste is nogal gedateerd. De plek is prima. Er staan veel bomen. We nemen eerst een drankje. Wat later wandelen we naar de zee. Hier waaien we bijna weg. De zee heeft flinke golven. We lopen verder over de boulevard en door de straatjes. Het is totaal verlaten. We zoeken waar de bakker zit voor morgenvroeg. Bij de receptie vertelde ze op 5 minuten loopafstand. Dit kan kloppen, maar je moet een rotonde over waar het voor een voetganger niet veilig is. Dat plan laten we dus maar varen. Normaal gesproken komt de bakker langs op de Cp, maar dat is alleen in het hoogseizoen. Dwars over de Cp. loopt een spoorlijn. Er komen best veel treinen langs met het nodige geluid. In de nacht horen we die niet en slapen goed.                                                                                             464 km.

                             

Om 8.30 uur staan we met mooi weer op. We doen het op ons gemak. We hebben de tijd. Onze planning is om de verdere terugweg in 4 dagen te doen met ongeveer 400 km. per dag. Het is wel afwachten hoe het in Frankrijk gaat door de stakingen en levering van brandstoffen. Even terugkomend op de Cp, we vinden deze als doortrekplek om te onthouden, maar niet voor langer. We rekenen € 17,00 af incl. elektriciteit. Om 11.30 uur rijden we aan. Al snel gooien we ergens de tank weer vol. Na 2 uurtjes stoppen we voor de lunch en om nog even wat liters erbij gooien voordat we Frankrijk inrijden. Het zekere voor het onzekere. Na nog 2 uur rijden, via Route National en de Pyreneeën, is er 5 km. voor Narbonne in het plaatsje Vinassan een kleine Cp. tussen de bomen. We passen er nog bij. Prijs € 7,00. Eenmaal gesetteld wandelen we door het dorpje. Hier is niet veel te zien.                                                                                                              338 km.

Bij de bakker, op 5 minuten loopafstand van de Cp, haal ik al vroeg croissants. Om 10.15 uur vervolgen we de terugreis. Bij 1 van de eerste dorpen wil Garmin ons een weg insturen waarvan wij denken "beter van niet". Hier krijgen we spijt van, want we krijgen véél drempels, één richting, erg smal, slecht wegdek en een tunnel waar we maar net onder door kunnen. Afijn, weer een lesje geleerd. Op een gegeven moment komen we bij de snelweg uit. Deze vervolgen we een paar uur. We rijden onder de brug van Millau door. Wat verderop stoppen we om te lunchen en om de tank weer vol te gooien. Vanaf het terras bij een boulangerie hebben we mooi uitzicht op de brug. Als we weer verder rijden maken we een flinke klim en zitten we ineens midden in de wolken. De weg vervolgend hebben we stukken met flinke afdalingen en daarna weer klimmen met mooie vergezichten. We zien ook regelmatig roofvogels. Tegen 17.00 uur komen we aan bij Riv'Air Camp in Bellerive-sur-Allier, 2 km. van Vichy. Deze ruime Cp is mooi gelegen aan de brede rivier Allier. Kosten incl. elektriciteit €12,00. Je komt de Cp op om een kaartje te kopen bij de zuil die vlakbij de slagboom staat.  Als we de bus op een plekje naar onze zin hebben gezet, genieten we buiten van een drankje. De temperatuur is nog goed, 22°C. Later lopen we langs de rivier naar Vichy. Daar is een restaurant/bar aan het water gelegen. Het is duidelijk te zien dat het seizoen hier wel over is. Wij zijn de enige gasten om te eten. Het eten smaakt goed. In een half uur lopen we weer terug naar de bus. Inmiddels is het flink afgekoeld.                                                                                                                                                                                    453 km.

Vinassan                     Brug van Millau

Vannacht en vanmorgen wat regen. Omdat er in de buurt geen bakker is rijden we meteen aan. Al snel komen we een boulangerie met zitgelegenheid en parkeergelegenheid tegen. Hier ontbijten we op ons gemakje. Lekker. Vlakbij is een benzinepomp. Voor de zekerheid even kijken. We hebben geluk. Benzine is niet voorradig, maar diesel wel. Met 25 liter is de tank weer vol. Dit doen we vandaag zo nog 2 keer. Tot 17.30 uur rijden we door. In het plaatsje Charmes, 40 km. voor Nancy, aan het Canal des Voges, is een Cp. Port de plaisance et Pare de camping-Cars de Charmes. Een prima plek om te staan. Ook hier kom je het terrein op door een ticket te kopen vlakbij de slagboom. € 12,10. We gaan het plaatsje verkennen. Alles is al dicht. Er is geen restaurant te vinden wat open is. Wel een kebabtent. Hier eten we lekker en met gezellige buurt met de jongens die er werken.                                                                                                                                                                                                                                                        468 km.

Vannacht flinke regen en wind. Helaas is dat 's morgens niet over. Door de regen naar de bakker en later bij het service punt alles lossen. Tegen 10.00 uur rijden we aan voor het laatste stuk. Om 13.00 uur gaan we bij Viesalm van de snelweg. Bij een rotonde zitten 3 restaurants. Eentje is druk bezocht. Wel duidelijk waarom, want we eten er een lekkere lunch. Mooie afsluiter van onze vakantie. Na nog een paar uur rijden zijn we weer thuis.                                                                                                                                                                                 482 km.

Vichy                        Viesalm

 

Totaal aantal gereden kilometers 5526

                                                                                                                                                                                                         TOP