Reisverslag 2008

                                 Drie weken  met de camper naar Friuli en Veneto in ItaliŽ.

                                    VenetiŽ   

Het is weer zover. Onze zomervakantie kan beginnen. Het is half augustus en onze bus is tot aan de nok toe gevuld. Om 11.00 uur rijden we aan. Via Venlo en KŲln rijden we naar NŁrnberg. Hier moet volgens onze PDE een camperplaats (Cp) in de buurt zijn. Het is in het plaatsje Walting. We rijden via  mooie weggetjes, die midden door de bossen gaan en op de open plekken ons laten genieten van vergezichten, er naar toe. In het plaatsje zelf is het even zoeken en navragen, maar we vinden de bedoelde plek. Het is meer een parkeerplaats dan een Cp. Het hoort bij een Gasthof en er staat 1 andere camper. De bus op een goed plekje neer gezet. Van hieruit kijken we recht op de bergen, een mooi uitzicht. Via het Gasthof lopen we het plaatsje door. Het is een mooie omgeving om wandelingen te maken. Wij hebben echter honger en eten ergens een lekkere duitse maaltijd. Hierna vallen we moe in bed.                                                                                                      661 km.

Na een goede nachtrust rijden we om 10.30 uur weer aan. Nu schiet het echter minder goed op als gisteren. De ene stau na de andere. Als we Oostenrijk inrijden is het file probleem ineens over.  We rijden aan de kant van Salzburg door Oostenrijk. Dit is tegen de Sloveense grens aan. We genieten van de uitzichten, de bergen en de tunnels. Op het eind van de middag komen we ItaliŽ binnen. We rijden door naar Udine in Friuli. Daar parkeren we onze bus op een pleintje bij Piazza 1 maggio. Het gehele plein is betaald parkeren, behalve dit kleine pleintje wat ietsje hogerop ligt. We hebben heel de dag mooi weer gehad en nu is het ook nog lekker. Na wat uitgerust te hebben slenteren we het centrum van Udine in. Het is een mooie oude stad met verschillende pleintjes. Udine ligt rond een heuvel, waarop een kasteel prijkt. In 1976 heeft de hele streek te leiden gehad onder een aardbeving. De grootste schade is in Udine inmiddels hersteld. Wij genieten van de plaats en van zijn bevolking, die ook in vele getale rondlopen. Hierna eten we een pizza in een gezellig restaurant met vriendelijke bediening. Later lopen we met een lekker Italiaans ijsje in ons hand onder de stadspoort door terug naar de bus.                                                                                       564 km.

  Udine      

De volgende ochtend zijn we al vroeg wakker door het verkeer wat naar parkeerplekken zoekt. Iedereen wil graag een gratis plekje. Wanneer we de gordijnen openen schrikken we ons een hoedje. Ze hebben ons helemaal vastgezet. We eten eerst maar ons ontbijt en gaan dan kijken of en hoe we van deze plek weg kunnen komen. Het wordt niet makkelijk. We zijn een goede 20 minuten bezig met steken en draaien, maar uiteindelijk lukt het ons. De toeschouwers zwaaien ons uit.

Via een mooie route, de S56 en S305, zijn we richting Trieste gereden.  Onder Polazzo stuiten we opeens op een gigantisch oorlogsmonument, Sacrario Militare di Redipuglia. Direct de bus geparkeerd en alles bekeken. FOTO'S Het is heel indrukwekkend. Aan de ene kant van de weg ligt een kolossale trap waar alle namen van de gesneuvelde soldaten uit de 1e wereldoorlog in staan. Wij hebben deze geheel naar boven gelopen, wat behoorlijk vermoeiend is met de zon pal op je hoofd. Het is echter zeer de moeite waard, niet alleen vanwege het uitzicht. Nee, vooral met wat je voelt als je die trap met al die namen naar boven opklimt. Hier boven is ook een museum.  Helaas voor ons is het net op dit moment gesloten. Weer beneden aan gekomen door enkele bunkers gelopen. Hierna de weg overgestoken, waar een park is waar men een openlucht museum van heeft gemaakt. Hier vindt je gedenkstekens met  teksten, kanonnen etc.  Ook dit is erg indrukwekkend. Op het terras bij het park, onder het genot van een drankje, bij zitten komen van dit alles. Dat dit totaal niet in onze reisgids staat, vinden we toch wel erg vreemd.

             
  oorlogsmonument                                                                                         Uitzicht                
             

                                                                                                                                                                               

We vervolgen weer onze weg. Rijden Trieste voorbij richting Muggia. Na Trieste krijgen we erge smalle en bochtige weggetjes door dorpjes. Muggia ziet er mooi uit, maar het is er heel druk en we kunnen nergens een parkeerplaats vinden. De kleine stukjes strand zien er niet erg aanlokkelijk uit. Men ligt er hutje mutje op kiezels. We besluiten terug te rijden richting Trieste. Daar was een plek waar we verschillende campers hadden zien staan. Ook hier is het erg druk, maar we vinden een plek voor onze bus. De stoelen gepakt en op de kade gaan zitten. Het water ziet er niet echt uitnodigend uit. Aan de overkant zien we de industrie gebouwen van Trieste staan. Na het eten lopen we in 10 minuten  naar Muggia. Het centrum en het haventje bekeken. Het is mooi, maar er hangt geen gezellig sfeertje.                                                                                                        95 km.

Vanochtend weer vroeg opgestaan. Bij de bar van de parkeerplaats het ontbijt gaan halen. Na de koffie rijden we aan. Via dezelfde weg als gisteren terug, maar nu dwars door Trieste heen. Daarna volgen we de S14 en de S352 naar Grado Pineta aan de Laguna di Grado en Golfo di Trieste. Hier vinden we een grote camperplaats(Cp) met alles er op en er aan. Er stopt zelfs de bus, om naar het centrum te gaan, voor de deur. Het strand ligt aan het einde van de Cp. Nadat we de bus op een rustig plekje neer hebben gezet gaan we direct door naar het strand. Gelukkig is het een gewoon zandstrand. We zijn er op de fiets naar toe gegaan en dat is maar goed ook, want het eerste stuk is erg druk bezocht. Wij gaan een eind verder, zodat we rustig kunnen liggen.

'S avonds gaan we het centrum verkennen. Dit is veel groter, mooier en drukker dan wij verwacht hadden. Het bezit zowel mooie oude als nieuwe gebouwen, moderne fonteintjes en veel winkels. Ook zijn er enkele stukken bij waar je opgravingen kunt bezichtigen. Na een poos rond lopen vinden we een restaurant, op een binnenpleintje, waar geen rij voor de deur staat. Ik dacht pasta met gamba's besteld te hebben, maar toen het voor me neer gezet werd, bleek het met kreeftjes te zijn. We hebben er smakelijk om zitten lachen, want ik heb nogal zitten kliederen om die dingen open te krijgen. Daar zal ik bij thuiskomst me eens in verdiepen. Na het afrekenen van de niet goedkope maaltijd wandelen we nog een poosje langs de winkels totdat we tegen een gezellig barretje stuiten. Terwijl we van de muziek en ons drankje zitten te genieten, hebben we lol om het personeel. Zij hebben duidelijk plezier in hun werk en veel pret met elkaar. Op eens krijg ik van de bareigenaar een coctail. Hij zegt erbij dat hij denkt dat die precies in mijn smaak is. Knap gedaan van hem, het is heerlijk. Gevraagd wat er wel niet allemaal in zit. Nou dat is niet mis; aardbeien, contreau, rum, witte wijn, bruine suiker en scrumbled ijs. Tegen 1.00 uur gaan we een beetje aangeschoten terug naar de bus. Op dat tijdstip is het nog 25ļC.                                                         89 km.                                                                         

Deze plaats bevalt ons goed en we besluiten hier enkele dagen te blijven. Een winkel, waar ik 's morgens het brood ga halen, is op 5 minuten fiets afstand. Het weer werkt goed mee en we lezen de nodige boeken. Wat een leventje! Na 3 dagen is het mooi geweest.  We ruimen alles op en gaan bij het servicepunt het water verversen en de wc schoonmaken. Nog even boodschappen inslaan en dan rijden we via de S352 terug naar de S14 richting Portogruaro. Bij Precenicco volgen we de S354 naar Lignano Sabbiadoro. Hier is het echter erg druk. Nergens mogen campers parkeren en een Cp vinden we ook niet. We rijden door naar Bibione. Ook hier is het druk en toeristisch, maar we zien al mooie grote stranden en vinden al snel een grote Cp. Er ligt een klein pleintje aan vast daar zetten wij onze bus neer. We halen de fietsen er af, pakken de zwemspullen in  en gaan de omgeving verkennen. We fietsen een stuk over een brede boulevard en komen een internet point tegen. Hier kunnen we echter pas na de siesta terecht. Bij een gezellig uitziend terras bestellen we een cappucino en gaan even op het strand liggen. Een paar keer gaan we in de zee afkoelen. Deze Golfo di Venezia is uiterst geschikt voor kinderen. Het is kalm water en loopt langzaam af naar diep wordend water. Na het strand even gaan internetten om het thuisfront op de hoogte te houden.                                                                                                          97 km.

             
VenetiŽ
                                                                                                                                          
   

's avonds op de fiets naar het centrum. De boulevard is mooi aangelegd, maar het centrum is.....eng. Zeker vergeleken met het centrum van Grado Pineta. Hier is ťťn grote straat vol winkels met appartementen er boven. Niks geen oude gebouwen of leuke zijstraatjes. We horen ook wel erg veel duits om ons heen. De restaurantjes zien er meer uit als freetschuren, toch vinden we gelukkig een klein restaurantje met vriendelijke bediening. 'S nachts slapen we beide niet goed, omdat er veel auto's af en aan rijden.

Tegen de tijd dat we opstaan is het bewolkt en benauwd. We hebben het hier wel gezien en rijden weer een stukje verder via de S354, P42 en de P59 naar Caorle. Het is erg druk onderweg en we staan een paar keer in de file. Het is inmiddels ook gaan regenen. In Caorle aangekomen rijden we eerst de plaats door en zoeken dan de Cp. Vlakbij de Cp. staan veel campers langs de weg in grote parkeervakken. We zetten onze bus daarbij en halen de fietsen eraf. Het is gelukkig opgehouden met regenen en de lucht is weer blauw. Eerst een stuk  gefietst en toen naar het vrije strand. Het water is lekker om af te koelen. Er komt echter al snel een windje opzetten en binnen de kortste tijd worden we gezand straalt. De blauwe lucht verandert erg snel in een donkere deken. In de verte horen we het ook donderen. Ik heb het aan het strand wel gehad en fiets vast terug naar de bus. Hier probeer ik al het zand van me af te spoelen. De lucht is inmiddels bijna zwart. Louis komt net op tijd bij de bus aan. Het begint echt hard te regenen en te onweren en er vallen hagelstenen zo groot als pingpongballen naar beneden. Ook op onze bus, we houden ons hart vast. Straks kijken of we schade hebben.                                                                                                 50 km.

Na 2 uurtjes houd het op met regenen en trekt de lucht  snel open. We zien geen schade aan de bus, misschien is er op het dak schade, maar dat zien we thuis wel. We pakken onze fietsen weer en gaan het centrum verkennen. Het ziet er gezellig en mooi uit met veel kleine straatjes, binnenpleintjes, terrasjes en winkeltjes. We eten op een terrasje een lekkere pizza en al likkend van een ijsje lopen we een stuk over de mooie boulevard en langs een oude toren. 

toren Caorle
                                                                                                                                         

'S nachts gaat het weer behoorlijk te keer en komt het er met bakken uit. In de krant hebben we gelezen en een Italiaan heeft ons verteld dat het morgen weer  zonnig weer wordt. Daar kan ik me nu niets bij voorstellen. 

We slapen lekker uit. Bij de bakker vers brood gehaald. We besluiten dat we hier toch langer willen blijven en rijden naar de Cp. Dit doen we omdat je aan de weg je stoelen niet buiten mag zetten. Gelukkig zijn er nog een paar plaatsjes vrij. Voor Ä 14,00 + Ä 3,00 stroom hebben we alles wat we willen, zelfs douches en afwasbakken. We ontbijten lekker uitgebreid buiten. De Italiaan en de krant krijgen gelijk, de lucht is inmiddels strakblauw. We gaan eerst boodschappen doen om vanavond te barbecueŽn. Er zit een grote supermarkt schuin tegenover de Cp. Hier kopen we ook maar een fles Limoncello. Lekker om de barbecue, samen met koffie, mee af te sluiten. Deze gaat meteen in ons vriesvakje van de koelkast.

'S middags gaan we naar het strand en 's avonds, na de barbecue, fietsen we nog even naar het centrum. Hier op een terrasje van een drankje genoten. Het koelt wel snel af. We hebben zelfs een vestje nodig.

Het bevalt ons hier zo goed dat we vandaag ook nog blijven. Het hoogseizoen is afgelopen en de Cp is 2 euro goedkoper. Na het ontbijt gaan we bij het servicepunt schoon water in nemen en het toilet ledigen. De dag verloopt verder hetzelfde als gisteren. 

Vandaag gaan we weer verder. Na het ontbijt pakken we alles in en rijden naar Lido di Jesolo. Eerst rijden we door de plaats en gaan dan recht naar de Cp Don Bosco. Het is een grote Cp. met alles erop en eraan, zoals warme douches en toiletten. Het is hier nog behoorlijk druk. We zoeken een schaduwrijk plekje uit. Het brede strand is op 5 minuten loop afstand.                                                                                                      39 km.

'S middags luieren we eerst lekker en dan gaan we op de fiets de omgeving verkennen. Het is een grote toeristische badplaats met ťťn grote brede straat, waarin veel winkeltjes, restaurants en barretjes zijn. Wij vinden  het niet zo bijzonder.

Na een goede nachtrust ga ik 's morgens op de fiets broodjes halen. Een kleine buurtsuper ligt vlakbij de Cp. Na het ontbijt weer alles opgeruimd en de Cp. Ä 12,00 betaald. We rijden via Mestre, Chioggia, de 7 lido,s tot boven Ravenna naar Porto Corsini. We zijn VenetiŽ voorbij gereden. Ons plan is om dit op het einde van de vakantie te gaan bekijken. Nu is het echter te warm om deze mooie stad te bezoeken. 

In Porto Corsini zijn we 8 jaar geleden ook al geweest. De ons bekende Cp. is er nog steeds. Hij ligt op een grote open vlakte aan een dijkje dicht bij de zee. Ook hier op de Cp.is alles aanwezig. We hebben nog maar net onze bus neergezet of er komt al een vrouw geld ophalen. Ä 5,00 voor een halve dag en Ä 10,00 voor 24 uur.                                                                                                          178 km.                                                                                                                                          

Helaas gaat het sinds gisteren niet zo lekker met mij. Ik heb een urineweg infectie en ben daarom gebonden om bij de bus te blijven. Via mijn arts in Nederland kan ik hier bij de apotheek gelukkig een antibiotica kuur halen. Louis gaat dus in zijn eentje het een en ander ondernemen. Hij fietst een eind door de bossen die naast de Cp. liggen en wat doorloopt tot de volgende plaats. Aan zee ligt een hele lange pier waar veel vissers met grote netten zitten. Hier wandelt hij een poos rond.

vissershuisje
                                                                                                                                        

Op de Cp. is een soort snackbar. Deze word druk bezocht en verkoopt veel Italiaanse gerechten. Vandaag maken we het ons zelf niet moeilijk en gaan daar wat halen. Het smaakt nog goed ook.

Aan de overkant van de Cp. ligt een speeltuin met terras. Deze avond is daar een Dj, behoorlijk hard, plaatjes aan het draaien. Gelukkig houd hij er bijtijds mee op, anders hadden we geen oog dicht gedaan.

'S morgens ben ik al vroeg wakker en ga op de fiets broodjes halen bij de "panneria". Ze zijn nog lekker warm. Na het ontbijt doen we met tweetjes boodschappen bij een kleine supermarkt en bij de slager. Deze verkocht lekkere dingen voor op de barbecue, dus dat gaan we vanavond doen. Terwijl Louis aan zee ligt te bakken blijf ik braaf bij de bus met mijn boek.

Na de barbecue hebben we een poosje langs de haven gelopen en gezeten. Dit is op nog geen 5 minuten loopafstand van de Cp. Hier staan ook enkele campers. Ze hebben mooi uitzicht, want aan de overkant zie je Ravenna, met al haar lichtjes, liggen. Er gaat elk kwartier een pondje op en neer. Het ziet er aantrekkelijk uit. Als het morgen beter met mij gaat willen we daar eens gaan kijken. Na nog een drankje bij de bus vroeg in bed gekropen. Gelukkig is het vanavond stil bij de speeltuin.

Vanmorgen worden we al vroeg wakker door de herrie van andere camperaars. Wij hebben een beetje een andere dagindeling als hun. Wij gaan pas na twaalven naar bed en slapen 's morgens uit. Bij hun gaat tegen tienen al de lamp uit en dan sta je inderdaad al om 7.00 uur naast je camper. Het is gisterenavond ook een stuk drukker geworden met weekendgasten. Er staan er nu wel 85 stuks en dit was ongeveer 40 stuks.

We hadden net even paniek. De koelkast stond te knipperen en dat wil zeggen dat het gas op is. Vreemd, zoveel hebben we toch nog niet gebruikt? In onze papieren staat dat er in deze plaats een gas vulstation moet zitten. Het is nu echter siesta en dan is die zeker nog gesloten. Gelukkig komt Louis er al snel achter dat het loos alarm is. Ik had met het koffie zetten per ongeluk de knop van de kachel omgezet in plaats van het fornuis. Tja dan slaat de veiligheidsklep dicht.

'S middags gaan we met z'n tweetjes naar het strand. De antibiotica begint te werken. De parasol nemen we mee, want het is erg hot. 34įC, maar we klagen niet, hoor.

'S avonds gaan we met het pondje voor Ä 0,50 pp  naar Marina di Ravenna. Hier slenteren we eerst langs de haven. We eten bij een groot en druk restaurant. Het heet "Hook" en op de 3e verdieping komt er na even wachten een tafeltje voor ons vrij. Alle ramen staan open en we hebben mooi uitzicht op de haven. De bediening helpt ons op een leuke manier aan een lekkere maaltijd. Tijdens het afrekenen aan de bar, mag je voor jezelf nog een likeurtje inschenken. Wij nemen dan natuurlijk een limonchello. Hierna lopen we door het toeristische, drukke centrum. Het ziet er allemaal mooi en gerestaureerd uit. Er staan veel braderiekraampjes. Vanaf een terras bekijken we, onder het genot van een duur drankje, het jonge uitgaansvolk. We vermoeden dat hier verschillende disco's zijn, omdat de aanwezigheid van al die jonge uitgedoste mensen opvalt. Tegen 1.00 uur nemen we het pondje terug en kruipen in bed.

             
VenetiŽ
                                                                                                                                           

Vanmorgen zijn we weer vroeg op. Eerst vers brood en gebak gehaald. Als we net klaar zijn met ontbijten komt "Truus" van de Cp al geld ophalen. Met deze hoge bezetting heeft ze het natuurlijk extra druk. Wij hebben elke dag stiekem om haar moeten lachen. Ze rijdt met haar auto naar een camper toe en roept dan iets uit haar raam, in de veronderstelling dat de campereigenaar wel op staat en naar haar toe komt om het geld te brengen. En ja, zo gaat het meestal ook. Eerst dachten we dat ze misschien moeilijk ter been was, maar we hebben haar ook een paar zien rondlopen. Daar was niets vreemds aan te zien, gewoon luiheid denken wij nu.

Na de koffie en het inpakken rijden we met de bus naar het servicepunt. We maken alles schoon en nemen vers water in. We zetten de bus aan de haven en gaan nog even naar het strand. Vandaag waait het harder als gisteren, met als gevolg dat we al snel helemaal onder het zand zitten. Tegen 15.00 uur gaan we terug naar de bus. Hier komt meteen een Nederlander naar ons toe om even een praatje te maken. Hij trekt 3 maanden rond met zijn camper. Pfff. Het is hem gegund, maar hopelijk gaan wij dat ook ooit meemaken.

We rijden aan naar Mestre. Via dezelfde weg terug als we hier kwamen, de S309. We zoeken eerst de Cp. die de PDE aangeeft. We vinden echter niets, misschien is hij opgegeven? Dan rijden we naar onze 2e keus, Camping Rialto. Hier hebben we in 2000 ook gestaan en is een goede uitvalbasis om VenetiŽ te bezoeken. Het is maar een 1 sterren camping, maar de bus staat veilig en na terugkomst uit de stad kun je warm douchen en lekker buiten zitten bijkomen. De bus naar de boot stopt tegenover de camping. Makkelijker kan haast niet.

Op de camping is niets veranderd, zelfs dezelfde eigenaar, een oud mannetje, werkt er nog. We zetten de camper op een goed plekje en nemen meteen allebei een warme douche om al dat zand van ons af te spoelen. Hierna gaan we te voet een restaurant zoeken. Er is niet echt veel te vinden en wat we wel vinden is gesloten. Eindelijk zien we een druk bezochte afhaal pizzeria. Na een poos in de rij staan, gaan we met onze pizza naar een pleintje en eten daar de pizza's op. Ze zijn erg lekker. We sluiten af met een ijsje en lopen terug naar de camping. We gaan vroeg naar bed, want morgen staat ons een vermoeiende dag te wachten.                                                                                                  135 km.

'S morgens kopen we broodjes en bustickets op de camping. Om 10.30 uur nemen we de bus naar VenetiŽ. Deze doet er 20 minuten over. Hier aangekomen kopen we tickets, voor Ä 21,00 pp, om 36 uur lang de traghetto en de bus, te kunnen nemen. We beginnen op het San Marco-plein tussen de vele duiven en toeristen. Hierna naar het arsenale en via vele bruggetjes en straatjes lopen we door verschillende wijken. We dwalen af en toe zo ver af dat we nog amper toeristen zien. In de loop van de dag word het behoorlijk warm. We rusten uit op een terrasje, ze weten hier de prijzen wel, of op een traghetto. Vanuit zo'n traghetto kun je heel VenetiŽ rondvaren en bekijken. Je ziet ook goed dat de gebouwen aan het Canal Grande beginnen af te brokkelen door de hoge waterstand. Hopelijk gaat het helpen wat ze allemaal van plan zijn om dit probleem tegen te gaan. VenetiŽ is zo'n mooie, romantische stad. Het zou heel erg zijn als dat verloren gaat.

'S avonds hebben we een pizza gegeten op het Campo di San Margherita. Een gezellig plein vol met terrasjes. Hierna een eind gewandeld naar de Ponte di Rialto. Hier vlakbij trad een bandje op, daar nog een poosje naar zitten luisteren en toen om 23.00 uur terug naar de camping.

             
VenetiŽ
                                                                                                                                              

Vanochtend worden we wakker met regen op de bus. Nog maar een keertje omdraaien. Om  9.30 staan we op. Na een douche en het ontbijt gaan we eerst naar de Lidl. Deze zit schuin tegenover de camping. Wat later nemen we de bus naar VenetiŽ. De zon is weer aangegaan. Ook deze dag zwerven we door de straatjes, maar nu meer in de buurt van Ponte di Rialto. We bekijken de  winkeltjes met maskers, de markthallen en de brug zelf. Onder de brug gaan we een poos op de trap uitrusten. Het is leuk om te zien al dat vertier op het water, vooral de mooie gondels. 'S avonds eten we in een rustige buurt op een terrasje aan het water. We vinden het eten niet echt geweldig en als we afrekenen wordt het nog minder. Om 23.00 uur gaan we weer terug naar de bus.

Vandaag zijn we vroeg uit de veren. De terugreis gaat beginnen, maar eerst alles opruimen. Het weer werkt vanochtend niet mee. We staan het water te verversen en de toilet te reinigen in de gietende regen. Wanneer we de camping afgerekend hebben en aanrijden begint het al weer op te klaren. We kunnen de gehele dag, op een paar wegwerkzaamheden na, goed doorrijden. Via de Brennerpas, MŁnchen en NŁrnberg rijden we naar het plaatsje Dietenhofen. Voor Dietenhofen nemen we op een terras aan de snelweg een warme maaltijd. Na 5 minuten begint het hard te waaien en wordt het al snel donker. We vluchten snel met ons bord naar binnen net op tijd voordat het begint te gieten. Tja...we gaan weer richting Nederland.                                                                                                757 km.

In Dietenhofen zit de Herpa fabriek (modelbouw) met museum. Deze wil Louis graag morgen bezoeken en er het een en ander kopen. We staan nu, 20.30, op een grintplak in ons eentje. We konden niks beters vinden. Nog een wandeling door het centrum gemaakt, toen wel een bakker voor morgen gevonden, maar geen betere overnachtingsplek. Om 23.00 uur gaan we moe te bed.

We staan vroeg op, halen lekkere verse broodjes bij de bakker. Na het ontbijt gaan we naar het Herpa museum. Het is een mooi museum waar vele modellen bewegend zijn gemaakt. Ziet er leuk uit. Na afloop koopt Louis enkele dingen.

Tijdens het ontbijt heb ik Louis zijn verjaardagscadeau gegeven. Hij is pas over 2 dagen jarig, maar het cadeau is voor vanavond. Het zijn kaartjes voor een theatervoorstelling in Heerlen. Hier had hij het thuis al over gehad, maar niemand kon mee en hij zat met onze vakantie. Hij is blij verrast met het cadeau. We rijden dus vanaf Dietenhofen via Frankfurt en Aken naar Heerlen. We komen al om 17.00 uur Heerlen binnen en de voorstelling begint pas om 21.00 uur. We halen bij een friettent shoarmaschotels  en eten deze in de bus op. Er is nog veel tijd over, dus ik kan nog een dutje doen. Als ik wakker wordt zegt Louis dat we een andere plek moeten gaan zoeken. In de buurt waar we staan loopt van alles rond en hij had al gezien dat een paar jongens aan het proberen waren om autobanden leeg te laten lopen. Louis is aan een man van de beveiliging gaan vragen of we daar op het terrein van de voorstelling mogen parkeren. Ze moesten even nadenken en overleggen, maar het was in orde. Dus vlug de bus gehaald en daar op het omheinde en bewaakte terrein neergezet. Na een heftige voorstelling rijden we meteen door naar huis. Dat is nog maar een uurtje te gaan en dan slapen we weer in ons eigen bed.                                                                                    607 km.  

                                                                                                                         top