Reisverslag 2011

 

 Met de camper terug naar SardiniŽ.

    

                                                                                                                                        Dit jaar hebben we wat later vakantie. Het is al eind september als we vertrekken. Met zonnig weer rijden we een heel eind door Duitsland richting Zwitserland. Op de A5 tussen BŁhl en Emmendingen nemen we de afslag Lahr. Na 10 minuten komen we aan in MeiŖenheim. Hier is een mooie camperplaats (Cp) waar we de nacht door brengen. Doordat het al bijna donker is en wij met onze lampen aan rijden, komt een mede campereigenaar ons meteen waarschuwen dat 1 koplamp stuk is. In Duitsland schijnt de boete daarvoor nog al hoog te zijn.       555 km.

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt verwisselen we de kapotte lamp. Daarna gaan we bij de winkel afrekenen. Deze ligt voor aan het Cp terrein. We worden vriendelijk geholpen. Deze Cp vinden wij een goede plek om te onthouden voor een volgende  doorreis richting ItaliŽ. We maken flink wat kilometers en rijden door heel Zwitserland. In ItaliŽ komen we rond 18.30 uur in de haven van Livorno aan. Bij Moby kopen we een retour ticket naar Olbia op SardiniŽ. Terwijl we in de rij staan te wachten eten we een hapje. Om 19.30 uur rijden we de boot op en om 22.00 uur varen we uit.                                                                                                      753 km.

Om 7.00 uur varen we de haven van Olbia in. We rijden naar het noorden over de kustweg langs de Costa Smeralda. Bij Porto Cervo stoppen we om het plaatsje te bezichtigen. Er zijn hier veel exclusieve merkkledingwinkels, nachtclubs, restaurants en 2 grote jachthavens. Het ziet er erg chique uit. Na een poos slenteren door de jachthavens gaan we weer verder. Via slingerweggetjes rijden we naar Tanca Manna. Hier is een mooie baai met een wit zand strand. Het is heerlijk warm weer, dus blijven we een poos hier. Tegen de avond gaan we op zoek naar een Cp. In deze plaats vinden we niks. We rijden door naar Palau. Hier gaan we op de kleine camping Acapulco staan. Het is even zoeken naar een geschikt plek. Later bekijken we de camping eens goed en vinden het een mooie en een gezellige camping. Je kijkt overal over de zee, met rotsplateaus, uit. Zelfs het afwassen is hier een genot. De afwasbakken zijn zo geplaatst dat je geniet van een schitterend uitzicht                                                                                                84 km.

                                                                                                                                                                   

We ontbijten in het zonnetje. Daarna maken we gebruik van de camperservice. Als alles weer schoon is rijden we verder. We gaan eerst een stukje terug naar Capo d'Orso, want we willen de "beer-rots" nog bekijken. De beer vindt je boven op een rots. onderaan kun je tegen betaling parkeren. Wat verder op koop je kaartjes voor de bezichtiging. Daarna begint de klim naar boven. Het is verstandig om goede schoenen aan te hebben en deze wandeling niet op het heetst van de dag te doen. Tijdens de wandeling naar boven staan allerlei borden met uitleg over de natuur rond om je heen. Boven bij de "beer" is een gids die alle vragen kan beantwoorden. Wij vinden dat je wel wat fantasie moet hebben om in de rots een beer te zien. We maken verschillende foto's en genieten van het uitzicht. Wat later rijden we via de S133b naar Valle Erica. De laatste 2 km. rijden we op een doodlopende weg vol gaten naar een P bij een mooi strand. De Tomtom geeft deze aan. Het is hier heerlijk rustig en mooi. Wel zitten er veel wespen, wat erg vervelend kan zijn. Tegen de avond gaan we weer op pad, want deze plek is te verlaten om te overnachten. We gaan naar Vignola Mare. Volgens onze gegevens zit hier een Cp. Dit klopt, alleen is die echter gesloten. We parkeren de bus en lopen het dorpje rond. Het bestaat uit 2 straatjes met 2 restaurants, een mooi strand en ťťn hele grote camping. Op het eind van het strand en de camping zien we een P waar 7 campers staan. We vinden het een goede plek voor de nacht. We zetten onze bus er neer en gaan uit eten bij ťťn van de 2 restaurants.                                                               59 km.

                          

De volgende dag blijven we tot het eind van de middag in dit dorp. Dan rijden we aan naar Isola Rossa. Het is een mooie route met een flinke slingerweg. In Isola Rossa wandelen we rond. Het is een mooie plaats met een haventje, strand en verschillende restaurants + barretjes. Het is hier echter goed te merken dat het seizoen is afgelopen. Wat we aan mensen zien zijn bejaarden en er is al veel gesloten. Na een ijsje rijden we verder richting Badsi Mare. Op een doodlopende weg naar zee staat een campertje. De eigenaren vertellen dat ze vannacht hier blijven staan. We vinden de plek mooi en besluiten hier ook te overnachten. Hebben een heerlijke avond met een hemel vol heldere sterren boven ons.                                                                                       49.5 km.

De volgende ochtend zetten we eerst de bus zo dat we altijd weg kunnen voor het geval het druk wordt. De middag brengen we door op het mooie, grote strand. Later rijden we naar Badesi. We doen eerst bij een supermarkt boodschappen. Terwijl we op een terrasje zitten zien we een poster hangen van een gratis concert in Aggius. Met de kaart en de Tomtom kijken we waar het precies is. Het ligt niet zo heel ver weg. Wel in het binnenland en de bergen in. Daar hebben we wel zin in. Het is een hele mooie route. Op een gegeven moment lijkt het wel een maanlandschap. Aggius blijkt een klein dorpje te zijn. Het enige parkeerterrein wat ze hebben is in gebruik voor het komende concert. We rijden het plaatsje door en met veel geluk vinden we een parkeerplaats voor de bus. We staan wel scheef, maar je kunt niet alles hebben. We wandelen de plaats door. Er wordt van alles aan kramen opgebouwd. Het terrein voor het concert ziet er goed uit. We gaan terug naar de bus om om te kleden. Hier in de bergen koelt het harder af. Bij het enigste restaurantje wat de plaats rijk is eten we gezellig en lekker. We hebben van alles te zien en te horen, want het restaurant loopt bom vol gasten. Om 21.00 uur gaan we naar de plek waar het festival is. De band van het voorprogramma is al begonnen. Ze spelen stevige rock muziek. Klinkt goed. Daarna speelt de band Marlene Kuntz. Ook dit is rock, maar iets minder stevig. Aan alle omstanders merken we dat ze behoorlijk bekend zijn. Er wordt volop mee gezongen. Om 1.00 uur vallen we doodop in bed.                                                                                       35 km.

                                                                                                                                                                          

'S morgens rijden we aan richting Lago del Coghinas. Onderweg kopen we brood, wat we opeten bij een natuurreservaat vol met pini (dennenbomen). Hier staan we langs een Mariabeeld wat vol hangt met rozenkransen en omringd is met kaarsjes. We vervolgen de weg met flinke slingerweggetjes door Passo del Limbara. We rijden om Lago del Coghinas. Dit meer valt ons tegen. Het ziet er vies en groen uit. We gaan weer richting zee naar Valledoria. Klein stukje verder op vinden we een Cp die nog open is. Hier zoeken we een plekje aan de rand uit. Beneden ons zien we de zee en het strand. We genieten van het uitzicht. 'S avonds koelt het flink af. We vallen vroeg en moe in bed.                                               114 km.

We staan met heerlijk weer op en besluiten vandaag hier te blijven en van deze plek te genieten. Ik bekijk de omgeving op de fiets. 'S middags zoeken we het strand op. 'S avonds gaan we op de fiets naar het centrum van Valledoria. Bij een winkel leuk gepraat met een Italiaanse dame. Zij adviseerde ons een bepaald restaurantje/pizzeria. We bekijken eerst de plaats. Het is niet erg bijzonder, wel toeristisch. We eten in het restaurant een grote pizza. De Italiaanse dame had gelijk. De pizza smaakt erg lekker. De bediening is vriendelijk en het is er leuk ingericht. Bijna alle tafeltjes zijn bezet. Na de espresso met limonchello vragen we de rekening. Van het huis krijgen we nog een limonchello.

'S morgens gaan we eerst naar het strand. Daarna nemen we op de Cp een douche en ruimen alles op. We maken gebruik van de camperservice, zodat we weer met alles schoon verder kunnen. We rekenen af en gaan richting Castelsardo. Hier bekijken we Roccia dell'Elefante. Het is een vulkanische rotsformatie in de vorm van een olifant. Mooi om te zien. We rijden onderaan de plaats Castelsardo. Het ligt geheel tegen de berg opgebouwd en ziet er bezienswaardig uit. Het oude stadsdeel is echter niet toegankelijk voor auto's. Hierdoor laten we voor wat het is en rijden verder naar Marina di Sorso. We parkeren op een P bij de zee. Er staan nog 2 andere campers. Er loopt een mooi wandelpad langs het strand. Veel wandelaars maken hier gebruik van. Zo ook wij. Bij een strandtentje genieten we van een drankje met voor ons de ondergaande zon.                                                                    44 km.

                        

'S morgens zijn we vroeg wakker door de herrie op de P. Na het ontbijt staan we buiten bij de camper. 2 Nederlandse dames komen ons goedendag zeggen. Ze wonen al 25 jaar hier op SardiniŽ en vinden het leuk om even met landgenoten te praten. Ze noemen enkele plaatsen die we zeker moeten gaan bekijken. Alghero is er daar 1 van. Dat staat nog op ons lijstje om  te gaan bezoeken. Ze zeiden ook dat het heel jammer is dat we Castelsardo niet bezocht hebben. Als we een volgende keer terug komen op SardiniŽ zullen we dat zeker gaan bezoeken. Na nog even kletsen nemen afscheid van de dames en rijden naar Sassari. Het is erg moeilijk om daar een parkeerplaats te vinden. Tenslotte nemen we de gok en parkeren de bus achter andere auto's op de stoep. We slenteren door centro storico. De smalle straatjes zijn erg mooi bestraat met oude keien. Ook lopen we langs de vestingmuur uit de 13e eeuw.  Doordat we niet zo goed geparkeerd staan rijden we, na het bezoek, snel verder. We gaan richting zee, naar Platamona Lido. Hier genieten we enkele uurtjes van zon, zee en strand. Tegen de avond gaan we naar Porto Torres. We lopen een poosje door het oude stadscentrum en langs de haven. Wij vinden dit een mooier plaatsje dan Sassari. We gaan weer verder. Voorbij Stintino stoppen we bij Spiaggia di Pelosa. Met 2 andere campers, staan we hier recht aan zee langs een rustige weg. We hebben een mooi uitzicht.                                                                                                      76 km.

                        

                                                                                                                                                                        

De dag begint weer zonnig. We rijden vroeg aan naar Stintino. We lopen door het mooie vissersdorpje. Er is een tonijnmuseum. Wij hebben de pech dat het gesloten is. Het schijnt wel de gehele zomer open te zijn. Op de muren in de straat hangen grote foto's over de tonijnvangst. Wat verderop in de plaats zien we een mooie muurschildering. Na een cappuccino rijden we een stuk verder, via een leuke slingerroute, tot voorbij Porto Ferro. Hier zien we een camping die nog open is. Het wordt hoog tijd om weer alles te verversen. We vinden camping Torre del porticciolo*** niet goedkoop, maar wel mooi. Op de camping is alles aanwezig, waaronder een restaurant en een zwembad. Vanaf de camping loopt een redelijk stijl pad naar beneden, naar een hele mooie baai. Je kunt hier een mooie wandeling over de rotsen maken. Tegen de avond nemen we een lekkere warme douche op de camping. Hierna gaan we bij het restaurant kijken. Dit wordt echter een tegenvaller. Veel gerechten zijn vanwege het naseizoen niet meer verkrijgbaar.  Helaas wordt aan de enkele gerechten die ze nog wel hebben niet veel aandacht besteed. Aan de prijs wel. Dit staat in geen verhouding met elkaar.                                                                                              58 km.

Er staat een stevige wind en het is bewolkt. We gaan naar Alghero. Het is een mooie plaats, bijna geheel omgeven door een vestingmuur. Hier loopt een breed voetpad over. Al wandelend genieten we van de mooie uitzichten over de haven en de zee. We bezoeken ook de 16 eeuwse Kathedraal van Santa Maria en Campanile. De aangrenzende, achthoekige toren beklimmen we en kijken uit over de stad. Vanaf Alghero rijden we een leuke route naar Bosa. Dit ligt aan de rivier Temo Bosa. Meteen zien we de mooie ponte vecchio. De plaats ligt met zijn fel gekleurde huizen tegen de berg opgebouwd. Geheel bovenaan ligt het slot Malaspina. Het is even zoeken om een parkeerplaats voor de bus te vinden, voordat we rond kunnen gaan lopen. Op een leuk pleintje genieten we tenslotte van een ijsje en maken gebruik van een internetcafť. Via een mooie route rijden we tot iets voorbij S'Archittu. We zien een vosje en enkele wilde koeien langs de weg lopen. Aan het einde van de weg zitten 3 campings, waarvan er nog 2 open zijn. We kiezen voor Camping Murapolis. Het is inmiddels donker en daardoor moeilijk om  een goede plek te vinden tussen de naaldbomen. Later begint het flink te waaien. Mistral.                                                                                 131 km.

We slapen lekker uit. Bij de receptie haal ik de bestelde broodjes. We ontbijten onder de pini (dennenbomen). Later wandelen we over het strand. Het waait hard en de zee gaat behoorlijk te keer. We besluiten om weer verder te rijden. Eerst bekijken we het schiereiland Sinis. Het is hier veel vlakker. Wij vinden het minder mooi qua natuur. We rijden door naar Torre Grande. 2 Jaar geleden zijn we hier ook geweest. Aan het einde van de plaats is aan het strand een  plek om te staan. Er staan al meerdere campers. Het waait hier wat minder. We wandelen wat rond. Het is een toeristisch plaatsje dat nu bijna geheel uitgestorven is. 'S avonds vinden we, achter de Torre, toch nog een pizzeria waar het behoorlijk druk en gezellig is.                                                                                                                 44 km.

                        

                                                                                                                                                                                

Vandaag gaan we naar Oristano. Het is een mooie stad met een historisch centrum. We lopen over het plein met het standbeeld van Eleonora d'Arborea en door de smalle straatjes met leuke winkels. Helaas zijn die vandaag gesloten. Het is zondag. We bekijken de Kathedraal van Santa Maria Assunta, de stadspoort, de toren van Oristano en de poort van Mariano II. De achterzijde hiervan was altijd open. Als de vijand de poort innam waren ze niet beschermd tegen de verdedigers. Tijdens onze rondwandeling begint het te regenen. We gaan op een overdekt terrasje schuilen. Na 2 cappuccino's regent het nog steeds. We besluiten om weer verder te rijden. Als we net het centrum uitrijden trappen we, voor een stoplicht, door ons koppelingspedaal. Oh jee, wat nu. Gelukkig is het hier niet zo druk. We laten de bus dus maar gewoon staan en bellen de ANWB. Deze verwachten dat er binnen 1,5 a 2 uur hulp is. Dat klopt. Na 1,5 uur komt er een sleepwagen met een aardige chauffeur. Hij spreekt echter alleen Italiaans. Hij bekijkt eerst de boel. Met handen en voeten weet hij ons duidelijk te maken dat het afgebroken onderdeel morgen besteld moet worden bij een garage. Hij wil ons daar nu naar toe slepen. Zo gezegd, zo gedaan. Wij zitten voor in de cabine van de sleepwagen, terwijl onze bus er achter hangt. Het gaat gelukkig allemaal goed. Na een paar kilometers komen we aan op het industrieterrein van Oristano. Hij zet ons voor het hek van een Fiat garage af. Hier staan we wel goed om de nacht door te brengen. De ANWB belt ons in de loop van de middag terug. Ze zijn al helemaal op de hoogte gebracht en vertellen dat het misschien nog een probleem kan worden als het onderdeel niet in 1 dag te leveren is. We brengen de middag al lezend in de bus door. Tegen de avond gaan we op de fiets naar het centrum van Oristano. We eten bij ristorante pizzeria Le Torre. Het restaurant heeft 2 kleine verdiepingen. Op de bovenste is de pizzabakker druk in de weer. Daar gaan we zitten. Het is er gezellig en druk. We eten een heerlijke pizza en sluiten af met een limoensorbet.   12 km.

De wekker loopt om 7.00 uur af. Deze hebben we gezet zodat we met alles klaar zijn, als de garage open gaat. Om 8.30 uur laat de bedrijfsleider ons zien hoe we met de kapotte koppeling kunnen rijden en hoe we de bus de garage in kunnen zetten. We worden vriendelijk geholpen. Ook hier spreekt men alleen Italiaans. Het pedaal is op voorraad, echter de kabel waar het pedaal aan moet is ook stuk. Gelukkig is die ook op voorraad. Als alles na enkele uren gearriveerd en gemaakt is, kijkt de bedrijfsleider ons zorgelijk aan. Hij legt ons uit dat de koppeling te zwaar gaat en dat dat komt doordat de koppelingsplaten niet goed meer zijn. Hij verteld dat het nu voor 90% gemaakt is, maar 10% kans dat we er weer door heen trappen. De koppeling gaat zo zwaar dat ik er niet mee kan rijden. Nieuwe koppelingsplaten kost Ä 500,00 en het maken duurt 2 a 3 dagen. We overleggen met de ANWB. Deze adviseren ons om het te doen. Ze hebben al uitgezocht dat het bedrag wat de garage vraagt niet te veel is. Door onze verzekering bij de ANWB mogen we voor Ä 50,00 per persoon en per nacht een hotel zoeken. Inmiddels is het siŽsta tijd voor de garagemedewerkers. De bedrijfsleider biedt aan om ons bij een winkelcentrum af te zetten zodat we kunnen lunchen en nadenken. Hij komt ons dan een uur later weer ophalen. Erg aardig van hem. Tijdens de lunch wegen we alle voors en tegens af. Het risico dat we er weer door heen trappen nemen we liever niet. We verwachten het thuis niet goedkoper te kunnen laten maken dan hier. Terug in de garage pakken we het hoognodige in en gaan op de fiets naar het centrum van Oristano. Bij de Turist informatie krijgen we een boekje over alle hotels. We gaan naar Hotel Villa delle Rose***. Het is een al wat verouderd hotel qua inrichting. Op onze kamer blijkt de tv het niet te doen. Ze kunnen hem ook niet maken. We krijgen, voor dezelfde prijs, een andere en grotere kamer met een tv die het wel doet. Dat is netjes. 'S avonds gaan we te voet naar het centrum om een hapje te eten. Het wordt weer een pizzeria, echter een hele andere. Ten opzichte van gisteren valt deze tegen. Na een afsluitertje op het terras vallen we moe in bed.

We zijn vroeg wakker door de herrie in de straat. Het matras ligt ook niet zo lekker. We missen onze bus nu al. Na het ontbijt gaan we een eindje fietsen. Het weer is gelukkig weer een stuk beter. We fietsen langs de lagune Santa Giusta en stoppen bij het gelijknamige boerendorp. Op het plein boven aan het dorp ligt het juweel van het dorp, de kathedraal. Met een omweg fietsen we terug naar het hotel. Na de siŽsta gaan we in Oristano shoppen. De ANWB belt ons met het goede nieuws dat we morgenvroeg de bus kunnen ophalen. 'S avonds gaan we weer bij Le Torre eten.

Na een douche en ontbijt fietsen we naar de garage. De bus staat al buiten. Het koppelingspedaal voelt prima. Na het afrekenen geven we de bedrijfsleider een pak drop waar hij blij op reageert. We gaan meteen een eind rijden om de koppeling goed uit te proberen. Het wordt een mooie route naar Porto Pino. Er is een P waar meerder campers staan. Even afwachten of die vanavond blijven staan. We brengen de middag aan zee door. In de verte horen we het knallen. Er worden legeroefeningen gedaan. Tijdens een wandeling worden we door een soldaat terug gestuurd. Weer op de P zijn alle andere campers weg. Hier alleen blijven staan vinden we geen goed idee. We rijden een eind verder via een leuke slingerroute naar Domus de Maria/ Chia. Ineens zien we bekende stukken. Hier zijn we 2 jaar geleden ook geweest. Er is een Cp  en een restaurant waar we toen erg tevreden over waren. We gaan eerst naar het restaurant, Le Mirage, genaamd. We eten er lekker en uitgebreid. Na het eten rijden we naar de Cp. Het lijkt gesloten te zijn. De slagboom is omlaag. Omdat we dat raar vinden, gaan we even te voet polshoogte nemen. Er blijken veel campers te staan. We nemen aan dat die slagboom voor de veiligheid omlaag is. We houden hem omhoog en rijden het terrein op. Voor de eigenaar hangen we een briefje op bij de kiosk. In het pikkedonker proberen we een geschikte plek te vinden. Daarna zitten we nog een poosje bij de bus. Wat is het toch heerlijk om hem terug te hebben.                                                    192 km.

                                                                                                                      

We staan op met heerlijk weer. Ik ga eerst naar de man van de Cp. Hij had het briefje gevonden en het was allemaal in orde. We gaan boodschappen doen bij een supermarktje en een slager. Met de bus is dit op 5 minuten afstand. Vanavond willen we gaan barbecueŽn. Naast de Cp ligt een zoutwatermeer waar de vorige keer veel flamingo's zaten. Nu is dat echter droog gevallen en geen flamingo te zien. Jammer. Vanaf de Cp loop je in 5 minuten naar een mooi wit strand en flinke baai. Het is hier heel mooi. Op het strand huren we, vanwege de wind, ligbedden. Vanwege deze wind zijn hier veel kite-surfers. Het is leuk om daar naar te kijken. Terug op de Cp nemen we een douche. We maken een flinke wandeling in de omgeving. Later leggen we het vlees op de barbecue.                                   4 km.

Vandaag werkt het weer niet mee. In de loop van de middag begint het steeds harder te regenen. De gehele camperplaats staat blank. Als het 's avonds eindelijk ophoud met regenen maken we een lange strandwandeling.

De regen is over en de zon schijnt weer volop. We willen eerst boodschappen gaan doen. We staan echter vast in een grote modderpoel. We komen er niet uit. Gelukkig komen er meteen 5 mannen om te helpen. Binnen 5 minuten is de bus er uit. Ze komen uit Zwitserland en we merken dat ze hier veel ervaring mee hebben. We bedanken ze hartelijk en gaan boodschappen doen. Bij terug komst op de Cp schrikken we van de diepe sporen waar we stonden. We zoeken een nieuwe hoger gelegen plek uit. 'S middags liggen we op het strand. 'S avonds eten we bij Le Mirage.                                                                      11 km.

                                                                                                                                                                                      

Eerst ga ik de Cp afrekenen. De eigenaar is al druk bezig in z'n kiosk. Hij geeft mij een espresso + een sticker van de Cp. Hij buurt vol op, maar ik kan het niet allemaal volgen. Het is een vriendelijke man. Na het ontbijt gaan we de camper laden en lossen, zodat we er weer even tegen kunnen. We rijden met mooi weer naar Villputzu. Cagliari slaan we over. Hier zijn we 2 jaar geleden al geweest. De route via de SS125 is heel mooi. We rijden door beboste bergen. In de loop van de middag komen we aan in Marina di Villaputzu. We zijn in 2009 hier ook geweest, maar we herkennen niets. We wandelen een stuk rond. Het valt ons hier tegen. We gaan verder via de SS125. De weg gaat over in een nieuwe brede weg met verschillende tunnels. In Tancau sul Mare stoppen we bij de ons bekende Cp. Helaas, hij is gesloten. Echt heel jammer, want deze is ons toen ook goed bevallen. Er staan 2 campers op de kleine P voor de ingang. We zetten onze bus er bij. We lopen eerst het centrum in. Er zijn verschillende restaurants en terrassen open. We drinken ergens wat en wandelen weer terug. Naast de Cp. zitten 2 restaurants. Tegen 21.00 uur gaan we bij 1 van de 2 eten. Wij zijn de enigste gasten. De eigenaar bedient ons vriendelijk en we eten lekker. Hij adviseert ons een Sardinisch nagerecht. Dat nemen we natuurlijk. het smaakt erg goed. Hierna nemen we een  espresso met limoncello als afsluiter. De eigenaar wil ons hierna nog een limonchello geven. We vinden dat alleen goed als hij bij ons komt zitten. Vol enthousiasme doet hij dit. Hij praat vol op, in het Italiaans en Engels, over het restaurant en zijn leven. De pizzabakker komt er ook bij staan. Hij spreekt echter alleen Italiaans. We krijgen een rondleiding door de keuken en tuin. Ze laten ons zien hoe ze de pizza's maken. Weer terug aan de bar schenkt hij mirto voor ons in. Dit is een Sardinische likeur. Pff. Zo is het onderhand genoeg geweest. Om 1.30 nemen we afscheid en vallen doodmoe in bed.                                               203 km.

Ik ga 's morgens te voet naar de winkel. Deze is gesloten. Vreemd, einde seizoen? Met de bus gaan we naar een winkel die verder weg is. 'S middags liggen we aan zee. Het is wel wat frisser en af en toe wat bewolkt. 'S avonds gaan we eten in een leuk en goed restaurantje aan de haven.                                                                                               2 km.

We rijden richting Budoni. Via de SS125 is het een mooie route door il Parco nazionale del Golfo di Orosei e del Gennargentu. 2 Jaar geleden hebben we deze ook gereden, maar het is zeer zeker de moeite waard om het nog een keer te rijden. Verschillende keren zien we scharrel varkens, koeien en geiten langs of op de weg. Halverwege stoppen we om iets te drinken en van het uitzicht te genieten. In Budoni aangekomen gaan we rechtstreeks naar de P aan het strand. Er staan nog meer campers.  'S avonds wandelen we door "het centrum". Ook hier zien we enkele mooie muurschilderingen                                                                                           177 km.

                        

Vandaag is onze laatste dag op SardiniŽ. We genieten van zon, zee en strand. Heerlijk toch om halverwege oktober nog in de zee te spetteren. Ook maken we een flinke strandwandeling. Tegen 14.00 uur rijden we aan. In San Theodoro, bij de gemeentelijke waterzuivering, is een gratis camper servicepunt. Hier maken we gebruik van. Daarna rijden we naar Porto Istana. In het hoogseizoen is het hier gesloten voor campers. De weg loopt dood op een P bij een ingesloten baai. Het is hier heel mooi. We genieten hier een poosje van en gaan dan naar Olbia. In de haven sluiten we aan in de rij. Om 20.00 uur mogen we de boot oprijden.  50 km.

Om 8.00 rijden we van de boot en beginnen aan de terugreis. We merken al snel dat we de zomer af kunnen gaan sluiten. Het wordt steeds frisser. In Zwitserland zien we de sneeuw op de bergtoppen liggen. In Duitsland aangekomen beginnen de wegwerkzaamheden. We willen in Speyer overnachten. Blijkt dat ze aan de brug aan het werk zijn. Hierdoor staan we echt een poos in de file. Het is balen, maar dat hebben we dan morgen niet meer. In Speyer zoeken we even naar het ons bekende parkeerterreintje. We eten een flinke maaltijd bij "de Biergarten". Daarna wandelen we naar en door het centrum. Dit is heel mooi en groter dan wij verwacht hadden. We besluiten hier een volgende keer een dag voor uit te trekken. In een drukke, gezellige kroeg nemen we nog een afsluiter.                                           903 km.

We zijn vroeg wakker. Het is koud en mistig. Dit is flink wennen. We verwachten begin van de middag thuis te zijn, want we hoeven nog maar 400 km. Helemaal verkeerd gedacht! Door de vele wegwerkzaamheden en files schiet het niet op. Zelfs in Nederland, 5 km. voor onze woonplaats, staan we in de file. Om 15.30 uur zijn we thuis.                               419 km.

Slotconclusie: Voor ons blijft SardiniŽ prachtig. Weer veel moois gezien, maar ook lekker genoten van zon + zee en strand. Totaal 4000 km.                                                 

top